Южна Каролина, щатът, който издигна Джо Байдън за номинацията на

...
Южна Каролина, щатът, който издигна Джо Байдън за номинацията на
Коментари Харесай

Байдън печели почти всички гласове на изборите в Южна Каролина

Южна Каролина, щатът, който издигна Джо Байдън за номинацията на Демократическата партия преди четири години, ще донесе на президента първата му публична победа на първичните избори през 2024 година

По данни на " Ен Би Си Нюз " при 97% преброени гласове президентът получава 96,2% от вота (126 321 гласа). Конкурентите му - конгресменът от Кънектикът Дийн Филипс и писателката Мериън Уилямсън - взимат надлежно 2,1% (2726 гласа) и 1,7% (2239 гласа) от вота. Остават да бъдат преброени още към 3800 гласа. 

Разпределението на остатъка от гласовете няма значение - Байдън получава всичките 55 делегати, заложени в първичните избори на Южна Каролина.

Байдън, който взе участие на събитие за набиране на средства за акцията му в Лос Анджелис, заяви в изказване, че Южна Каролина го е сложила на пътя към успеха.

" През 2020 година гласоподавателите на Южна Каролина бяха тези, които потвърдиха, че специалистите бъркат, вдъхнаха нов живот на нашата акция и ни сложиха на пътя към спечелването на президентството. Сега, през 2024 година, жителите на Южна Каролина се произнесоха още веднъж и не се колебая, че вие ни поставихте на пътя към спечелването на президентството още веднъж. И превръщането на Доналд Тръмп в губещ – още веднъж. "
Защо Южна Каролина измести Айова и Ню Хемпшир от изборния календар на демократите
От 70-те години насам Айова и Ню Хемпшир бяха първите два щата в първичните президентски избори на Демократическата партия. Това се промени през 2024 година, когато Националният комитет на Демократическата партия (DNC) реши да реалокира Южна Каролина на първо време в изборния календар.

Две са аргументите за тази мярка: 

Първо, против партията бяха отправени рецензии, че най-вече белите гласоподаватели в Айова и Ню Хемпшир не отразяват разнообразния темперамент на електоралната база на демократите (близо 30% от жителите на Южна Каролина са афроамериканци).

Второ, на първичните избори през 2020 г. тогавашният кандидат-президент Джо Байдън поредно загуби изборите в Айова, Ню Хемпшир и Невада. Той успя да обърне победния порив на прогресивния сенатор на Върмонт Бърни Сандърс, като завоюва безапелационно в Южна Каролина. 

Но проектите на DNC и президента не се реализираха. В Айова се съобразиха с настояванията им и реализираха съглашение - избор по пощата стартира още на 12 януари, само че ще продължи до 5 март (тогава е така наречен Супервторник - в границите на един ден ще се проведат избори в 16 щата и територии на Америка).

Властите в Ню Хемпшир обаче отхвърлиха апелите им и избори де факто се организираха на 23 януари. В знак на митинг президентът отхвърли да се записва за тях, само че все пак завоюва 64% от гласовете - американското законодателство разрешава на гласоподавателите да вписват с химикал името на своя фаворит.

Убедителната победа на Байдън бе единствено символична - DNC превантивно лиши Ню Хемпшир от делегати. Гранитния щат няма да изпрати делегати на конвента на Демократическата партия през август 2024 година, които в последна сметка избират номинацията на Демократическата партия.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР