Южна Европа се подготвя за лято на свирепа суша, като

...
Южна Европа се подготвя за лято на свирепа суша, като
Коментари Харесай

Южна Европа се готви за свирепа суша това лято

Южна Европа се приготвя за лято на свирепа суша, като някои райони към този момент страдат от дефицит на вода и земеделските производители чакат най-лошите си добиви от десетилетия, пише Reuters.

Тъй като изменението на климата прави района по-горещ и по-сух, годините на поредна суша са изчерпали запасите от подземни води. Почвите са станали сухи в Испания, Южна Франция и Италия. Ниските равнища на реките и резервоарите заплашват производството на водноелектрическа сила това лято.

С повишението на температурите към лятното време учените предизвестяват, че Европа е на път за още едно " брутално лято “, откакто предходната година беше най-горещото в историята, което подхранва суша, съгласно откривателите в Европейския съюз, най-лошата от най-малко 500 години.

Dry weather puts Europe’s food production in the spotlight this summer Analysis: Southern Europe braces for change-fuelled summer of drought
— Nick Andrews (@NickAndrews10)
Досега тази година обстановката е най-тежка в Испания.

" Ситуацията със сушата ще се утежни това лято “, кавза Хорхе Олчина, професор по географски разбор в университета на Аликанте, Испания.

Търсейки незабавна помощ от Европейски Съюз, испанският министър на земеделието Луис Планас предизвести, че " обстановката, произлизаща от тази суша, е от подобен мащаб, че последствията от нея не могат да бъдат преодолени единствено с национални средства “, съгласно писмо от 24 април, изпратено до Европейската комисия (ЕК) и забелязано от Reuters.

Южна Европа не е единствената, която страда от сериозен дефицит на вода тази година. Африканският рог претърпява най-тежката си суша от десетилетия, до момента в който историческа суша в Аржентина унищожи посевите от соя и царевица.

По-честото и тежко засушаване в средиземноморския район - където междинната температура в този момент е с 1,5C по-висока, в сравнение с преди 150 години - е в сходство с прогнозите на учените, че изменението на климата ще се отрази на района.

Франция излиза от най-сухата си зима от 1959 година насам, като предизвестията за " рецесия “ от суша към този момент са задействани в четири префектури, ограничавайки изтеглянето на вода без предпочитано значение – в това число за селското стопанство, съгласно държавния уеб страница Propluvia.

Португалия също претърпява ранно настъпване на сушата. Около 90% от континенталната част страда от суша, като тежката суша визира една пета от страната - съвсем пет пъти повече от площта, регистрирана година по-рано.

В Испания, която означи по-малко от половината от междинните си превалявания през април тази година, хиляди хора разчитат на доставки с камиони за питейна вода, до момента в който райони, в това число Каталуния, постановиха ограничавания на водата.

Някои фермери към този момент оповестиха за загуби на годишна продукция до 80%, като измежду засегнатите са зърнени и маслодайни култури, споделят аграрни групи.

" Това е най-лошата загуба на годишна продукция от десетилетия ", показва Пека Песонен, който оглавява европейската земеделска група Copa-Cogeca, за Испания. " Това е по-лошо от обстановката предходната година. "

Strong signal for high pressure to span Azores-Scandinavia (& beyond!) this weekend & at least 1st half of next week.

A lot of dry, potentially warm weather for much of the UK & Scandinavia.

Still more unsettled further S in Europe, with a chance of showery rain affecting S UK.
— James Peacock (@peacockreports)
Испания е виновна за половината от производството на маслини в Европейски Съюз и една трета от плодовете, съгласно Комисията.

Със своите резервоари на приблизително 50% от потенциала, страната предходната седмица отдели повече от 2 милиарда евро за финансиране за реагиране при изключителни обстановки. Мадрид към момента чака отговор от Комисията на настояването си за спешен фонд от 450 милиона евро, който да бъде мобилизиран от бюджета на блока за селскостопански дотации.

" Тежката суша в Южна Европа е изключително тревожна освен за фермерите там, само че и тъй като може да увеличи към този момент доста високите потребителски цени, в случай че производството в Европейски Съюз е доста по-ниско “, съобщи представителят на Комисията Мириам Гарсия Ферер.

Подобна обстановка се чака и в Италия, където до 80% от водоснабдяването на страната отива за селското стопанство. Но с тазгодишната тънка планинска снежна завивка и ниска мокрота на почвата, италианските фермери възнамеряват да понижат темповете си - да засеят летни култури върху повърхност с 6% по-малка от площта за засаждане през предходната година, съгласно националните данни за желанията за сеитба.

След две години на дефицит на вода, Северна Италия има 70% недостиг на ресурси от снежна вода и 40% недостиг на почвена влага, споделя Лука Брока, шеф по проучванията в Националния проучвателен съвет на Италия.

Подобен сериозен дефицит основава условия за повтаряне на миналогодишното лято, когато Италия претърпя най-тежката си суша от 70 години.

" 2022 година беше в действителност изключителна. И тази година също наподобява в действителност изключителна “, съобщи Брока.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР