Южна Африка поиска вчера от Международния съд (МС) да издаде

...
Южна Африка поиска вчера от Международния съд (МС) да издаде
Коментари Харесай

ЮАР се обърна към Международния съд, обвинявайки Израел в актове на геноцид в Газа

Южна Африка изиска през вчерашния ден от Международния съд (МС) да издаде незабавна заповед, в която афишира, че Израел нарушава отговорностите си по Конвенцията за геноцида от 1948 година при военните си дейности против палестинската формация " Хамас " в Газа, съобщи Ройтерс.

Министерски съвет, главният правосъден орган на Организация на обединените нации, заяви в официално съобщение, че Южна Африка е подала иск, в който упреква Израел, че прави " актове на геноцид против палестинския народ в Газа ", показва Франс прес. Претория изиска от съда също да предприеме незабавни ограничения за " отбрана на палестинския народ в Газа ", най-много като подреди на Израел " неотложно да приключи всички военни набези ".

" Израел отхвърля с омерзение клеветата (...), популяризирана от Южна Африка, и желае ѝ към Международния съд ", реагира представителят на израелското външно министерство Лиор Хаят в платформата " Екс ".

Южна Африка, която парещ покровител на палестинската идея, е една от страните, които подлагат на критика най-остро масираните и смъртоносни израелски бомбардировки в линията Газа в отговор на кървавите офанзиви на " Хамас " в Израел на 7 октомври. 

В желае на Южна Африка се твърди, че Израел нарушава отговорностите си по контракта, направен след Холокоста, който криминализира опита за унищожаване на даден народ или част от него.

В него се упорства съдът да издаде краткотрайни или краткосрочни ограничения, с които да подреди на Израел да спре военната си акция в Газа, " нужни в този случай, с цел да се предотвратят по-нататъшни, тежки и непоправими вреди върху правата на палестинския народ ".

Дата за чуване към този момент не е планувана. Очаква се Международният съд, който се произнася по разногласия сред страни, да свика съвещания през идващите седмици, отбелязва Агенция Франс Прес. Въпреки че Международният съд в Хага се счита за най-висшия съд на Организация на обединените нации, неговите решения от време на време се подценяват. През март 2022 година съдът подреди на Русия неотложно да приключи военната си акция в Украйна.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР