Южна Африка поиска вчера от Международния съд (МС) да издаде

...
Южна Африка поиска вчера от Международния съд (МС) да издаде
Коментари Харесай

РЮА обвини Израел в „актове на геноцид“ в Газа

Южна Африка изиска през вчерашния ден от Международния съд (МС) да издаде незабавна заповед, в която афишира, че Израел нарушава отговорностите си по Конвенцията за геноцида от 1948 година при военните си дейности против палестинската формация „ Хамас “ в Газа, съобщи Ройтерс.
Всичко по тематиката: Войната сред Израел и Хамас 1334
Министерски съвет, главният правосъден орган на Организация на обединените нации, заяви в официално съобщение, че Южна Африка е подала иск, в който упреква Израел, че прави „ актове на геноцид против палестинския народ в Газа “, показва Франс прес.

Претория изиска от съда също да предприеме незабавни ограничения за „ отбрана на палестинския народ в Газа “, най-много като подреди на Израел „ неотложно да приключи всички военни набези “.

Израел отхвърля с омерзение клеветата /.../, популяризирана от Южна Африка, и желае ѝ към Международния съд, реагира представителят на израелското външно министерство Лиор Хаят в платформата Туитър.

Южна Африка, парещ покровител на палестинската идея, е една от страните, които подлагат на критика най-остро масираните и смъртоносни израелски бомбардировки в линията Газа в отговор на кървавите офанзиви на „ Хамас “ в Израел на 7 октомври. 

В желае на Южна Африка се твърди, че Израел нарушава отговорностите си по контракта, направен след Холокоста, който криминализира опита за заличаване на на даден народ или част от него. В него се упорства съдът да издаде краткотрайни или краткосрочни ограничения, с които да подреди на Израел да спре военната си акция в Газа, „ нужни в този случай, с цел да се предотвратят по-нататъшни, тежки и непоправими вреди върху правата на палестинския народ “. Дата за чуване към този момент не е планувана.

Очаква се Международният съд, който се произнася по разногласия сред страни, да свика съвещания през идващите седмици, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Въпреки че Международният съд в Хага се счита за най-висшия съд на Организация на обединените нации, неговите решения от време на време се подценяват. През март 2022 година съдът подреди на Русия неотложно да приключи военната си акция в Украйна.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР