Южна Африка казва, че повече от 50 държави са изразили

...
Южна Африка казва, че повече от 50 държави са изразили
Коментари Харесай

Западът мълчи или омаловажава делото за геноцид срещу Израел

Южна Африка споделя, че повече от 50 страни са изразили поддръжка за нейния случай пред висшия съд на Организация на обединените нации, обвиняващ Израел в геноцид против палестинците във войната в Газа, предава Асошиейтед Прес.
Прочетете още
Други, в това число Съединените щати, категорично отхвърлиха изказванието на Южна Африка, че Израел нарушава Конвенцията на Организация на обединените нации за попречване и наказване на закононарушението геноцид. Много други останаха безмълвни.

Реакцията на света по знаковото дело, което се гледа в четвъртък и петък в Международния съд в Хага, показва предвидимо световно разделяне, когато става дума за неразрешимия, 75-годишен проблем на Израел и палестинците.

В неделя се навършиха 100 дни от офанзивата на " Хамас " на 7-ми октомври 2023

По-голямата част от страните, подкрепящи случая на Южна Африка, са от арабския свят и Африка. В Европа само Турция е декларирала обществено своята поддръжка.

Нито една западна страна не е оповестила поддръжка за обвиняванията на Южна Африка срещу Израел. Съединени американски щати, непосредствен съдружник на Израел, ги отхвърли като неоснователни, Обединеното кралство ги назова неоправдани, а Германия съобщи, че ги " категорично отхвърля ".

Китай и Русия най-вече запизаха безмълвие. Европейският съюз също не е коментирал.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън сподели при посещаване в Израел ден преди началото на правосъдното произвеждане, че обвиненията на Южна Африка са " неоснователни " и че казусът " разсейва света "  от напъните за намиране на трайно решение на спора.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби сподели, че геноцид " не е дума, която би трябвало да се хвърля с лека ръка, и ние несъмнено не имаме вяра, че е използвана тук ".

" Не сме съгласни с това, което южноафриканците вършат ", сподели министърът на външните работи на Обединеното кралство Дейвид Камерън за случая.

Израел изрично отхвърля обвиняванията в геноцид и декларира, че пази своя народ. В него се споделя, че офанзивата има за цел да унищожи водачите на Хамас, въоръжената формация, която ръководи територията и предизвика спора чрез атаката против Южен Израел на 7 октомври, убивайки към 1200 души, основно цивилни, и вземайки към 250 заложници.

Блинкън сподели, че делото за геноцид против Израел е " изключително дразнещо ", като се има поради, че Хамас и други групи " не престават намерено да приканват за унищожаването на Израел и всеобщото ликвидиране на евреи ".

Съединени американски щати, Обединеното кралство, Европейски Съюз и други класифицират Хамас като терористична организация.

Военният отговор на Израел в Газа е убил повече от 23 000 палестинци, съгласно следеното от " Хамас " министерство на опазването на здравето на Газа. Преброяването не разграничава между бойци и цивилни. Посочва се, че повече от две трети от починалите са дами и деца.

Южна Африка също осъди офанзивата на Хамас от 7 октомври, само че твърди, че тя не оправдава отговора на Израел.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР