Южен Пакистан се подготвя за нови наводнения в четвъртък, тъй

...
Южен Пакистан се подготвя за нови наводнения в четвъртък, тъй
Коментари Харесай

В Южен Пакистан очакват допълнително усложняване на обстановката

Южен Пакистан се приготвя за нови наводнения в четвъртък , защото високи води идват по река Инд, усложнявайки опустошението, провокирано от мусонните дъждове и колосалните наводнения, предава Ройтерс.

Рекордните мусонни дъждове и топенето на ледниците в северните планини, които лишиха живота на минимум 1191 души, в това число най-малко 399 деца.

Организацията на обединените народи прикани за изпращане на 160 милиона $ за помощ за " невиждана климатична злополука " в азиатската страна.

" Ние сме в нараснала паника, защото водата, идваща надолу по течението от северните наводнения, се чака да навлезе в провинцията през идващите няколко дни ", сподели представителят на държавното управление на провинция Синд Муртаза Уахаб пред Ройтерс.

В Пакистан е валял съвсем 190% повече дъжд от междинното за 30 години през тримесечието от юни до август, общо 390,7 литра на квадратен метър

Армията съобщи, че е евакуирала към 50 000 души, в това число 1000 по въздух, от началото на избавителните интервенции.

Провинция Синд, с население от 50 милиона, е най-силно обиден, като там валя 466% повече дъжд от междинното за 30 години.

Наводненията отнесоха домове, предприятия, инфраструктура и пътища. Наличните и съхранявани зърнени ресурси са унищожени и към 800 хиляди хектара земеделска земя са наводнени.

Правителството споделя, че 33 милиона души, или 15% от 220-милионното население,.

Националният орган за ръководство на бедствия сподели, че към 480 030 души са били разселени и настанени в лагери, само че даже тези, които не са принудени да изоставен домовете си, са изправени пред заплаха.

" Повече от три милиона деца се нуждаят от филантропична помощ и са изложени на нараснал риск от заболявания, излъчени по вода и недохранване заради най-сериозните наводнения в новата история на Пакистан ", предизвести организацията на Организация на обединените нации за децата.

Световната здравна организация заяви, че повече от 6,4 милиона души имат остра потребност от филантропична помощ.

Помощи започнаха да идват със самолети, натоварени с храна, палатки и медикаменти, най-вече от Китай, Турция и Обединените арабски емирства.

Хуманитарните организации желаеха от държавното управление да позволи вноса на храни от прилежаща Индия, през значително затворена граница, която от десетилетия се явява фронтова линия на борба сред двете страни, разполагащи с нуклеарни оръжия. Засега държавното управление не е изразило подготвеност да отвори границата за импорт на индийски храни.
 Над 1000 са починалите при наводненията в Пакистан
Над 1000 са починалите при наводненията в Пакистан

Страната желае интернационална финансова помощ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР