Югозападният китайски град Чънду съобщи, че ще раздаде дигитални юани

...
Югозападният китайски град Чънду съобщи, че ще раздаде дигитални юани
Коментари Харесай

Още един китайски град се включва в тестовете на  дигиталния юан

Югозападният китайски град Чънду заяви, че ще раздаде цифрови юани на стойност 6 млн. $ в следващия тест на цифровата валута на Народната банка на Китай, съобщи Си Ен Би Си.

Мащаба на новия тест е доста по-голям от този провелото се през предишния месец тестване в действителния свят в столицата Пекин, при което бяха разпределени цифрови юани на стойност 1,5 млн. $ на 50 хиляди души. Други градове като Шънджън и Суджоу също организираха сходни проби през последните месеца.

Властите в Чънду разясниха, че жителите на града могат да вземат участие в лотария в сряда и четвъртък за един от 200 хиляди ваучера на стойност сред 27 и 38 $. Така общата сума, която ще бъде раздадена под формата на цифрова валута, е 6,2 млн. $ или 40,2 млн. юана.

Спечелените цифрови юани ще могат да бъдат употребявани за покупки при локални търговци и в приложението за електронна търговия JD.com. Победителите в
лотарията могат да употребяват ваучерите от 3 до 19 март.

През последните няколко години мобилните заплащания замениха парите на ръка като главния метод, по който потребителите в Китай вършат покупки. Приложенията Alipay и Wechat Pay преобладават китайския пазар за мобилни заплащания.

Народната банка на Китай създава цифрова валута, която се чака да работи по сходен принцип като двете приложения. Дигиталният юан се управлява и издава от Китайската национална банка. Това е и главният фактор, който разграничава цифровите валути на централните банки от криптовалутите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР