Югозападен университет Неофит Рилски“ все още не е получил официален

...
Югозападен университет Неофит Рилски“ все още не е получил официален
Коментари Харесай

В ЮЗУ „Н. Рилски“ все още не е получен официален доклад от МОН за проверката във висшето училище

Югозападен университет „ Неофит Рилски “ към момента не е получил формален отчет от Министерството на образованието и науката (МОН) за резултатите отизвършената инспекция, оповестиха от висшето учебно заведение. От ЮЗУ „ Неофит Рилски “ показват, че университетът ще даде мнение до МОН и до медиите, след приемане на формалния отчет.

Вчера от пресцентъра на МОН оповестиха за резултати от инспекция във ЮЗУ „ Неофит Рилски “, разпоредена от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Ето какво оповестиха от МОН:

Голяма част от образователната документи в Правно-историческия факултет на Югозападния университет „ Неофит Рилски “ се води непрецизно, неточно, позволени са редица механически неточности, ремонти на заглавия на дисциплини, неточности в хорариума, както в ECTS заемите по обособените дисциплини.

Това са част от констатациите от осъществена инспекция на МОН в университета, разпоредена от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. Повод за това са сигнали за непозволено нанесени оценки на студенти без да са положени изпити, оповестиха от пресцентъра на МОН.

От тестваните основни книги на специалностите „ История “, „ История и археология “ и „ Архивистика и осведомителна сигурност “ – на инцидентен принцип, от випуск 2015 година до випуск 2020 година, комисията откри 58 случая на нарушаване на условията на Наредбата за държавните условия към наличието на главните документи, издавани от висшите учебни заведения. В допълнение към посочените нагоре нарушавания липсват изпитни протоколи, само че от тях са били нанасяни оценки в основните книги. В други случаи липсват номера и дати на изпитни протоколи, както и оценки по избрани дисциплини. Има поправени текстове с коректор, неподписани оценки и невписани оценки в основната книга при издадени дипломи.

От тестваните основни книги по специалността „ Право “ с всички студенти–редовно образование, записани от 2015 година до 2018 година, комисията откри 80 случая на нарушаване на Закона за висшето обучение и на Наредбата за единните държавни условия за придобиване на висше обучение по специалността „ Право “ и професионална подготовка „ правист “. Сред нарушаванията са: образование в съкратени периоди, пренасяне от друго висше учебно заведение от друга компетентност, неспазване на продължителността на образованието, неспазване на хорариума по наложителните дисциплини, както и признание на изпити от една образователно-квалификационна степен в друга.

Установено е, че липсват 4 протокола от извършени изпити, а в други протоколи има вписани оценки без автограф или невписани такива в основната книга. В основната книга има вписани оценки по дисциплините, които са водени от един учител, само че са подписани от различен човек, както и други нарушавания.

От ректора е изтънчено документално мнение за всеки от откритите случаи на вписани в основната книга оценки, за които липсват изпитни протоколи, включително да уточни кои са лицата, които са ги вписали. Той би трябвало да изиска и писмени пояснения от виновните членове на университетския състав и на административния личен състав за всички неподписани оценки в изпитните протоколи и в основните книги и да приведе документите в сходство с условията на Наредбата за държавните условия към наличието на главните документи, издавани от висшите учебни заведения.

Ректорът би трябвало да показа на МОН мостри на изпитни протоколи и основна книга по условията на Наредбата за държавните условия към наличието на главните документи, издавани от висшите учебни заведения.

Направена е рекомендация да се съблюдават прецизно наредбите на член 58а от Закона за висшето обучение. Според него член на университетския състав или на останалия личен състав на висшето учебно заведение предстои на дисциплинарно уволняване, в случай че съзнателно извърши някое от следните нарушавания: сложи изпитна оценка без да е извършен изпит; изпита и сложи оценка на разположение, което няма право да се яви при него; издаде документ, който погрешно отразява приключени стадии в образованието на студент, докторант и специализант.

При нужда установените обстоятелства и условия ще бъдат предоставени и за задачите на инспекцията на Прокуратурата на Република България, която е в ход във висшето учебно заведение.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР