Югоизточно държавно предприятие“ ДП гр. Сливен изпълнява Проект Подобряване природозащитното

...
Югоизточно държавно предприятие“ ДП гр. Сливен изпълнява Проект Подобряване природозащитното
Коментари Харесай

Горски служители от ДГС-Елхово извършиха засаждане на 34 дка нова култура по ОПОС

„ Югоизточно държавно дружество “ Директива за птиците гр. Сливен извършва Проект „ Подобряване природозащитното положение на горски естествени местообитания и подкрепяне на екосистемните услуги, предоставяни от горите, посредством използване на лесовъдски практики и залесяване на територията на Югоизточно държавно дружество Сливен “, финансиран по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “, съфинансирана от Европейския фонд за районно развиване на Европейския съюз.



В осъществяване на плана Държавно горско стопанство – Елхово са направили залесяване на обща повърхност от 310 дка. През последните седмици от стопанството са засадени жълъди на повърхност от 34 дка в землището на с. Лалково. Семената на жълъдите от типа цер са събрани от сертифицирани семепроизводствени насаждения на териториалното отделение. Преди засяването им се прави ръчно разрохкване на почвата в пояси или тераси. Сеенето също се прави ръчно, като се вършат гнезда (копки), в които се слагат по 3-4 жълъди и се заравят. Новосъздадената просвета попада в предпазена зона от Натура 2000 и ще бъде отглеждана от лесовъдите до 5 години от основаването ѝ.

Част от териториите за залесяване по плана са в границите на предпазени територии от Натура 2000, измежду които Река Тунджа 1, Река Тунджа 2, Сакар планина, „ Дервенски възвишения “, „ Екокоридор Камчия-Емине “, „ Свети Илийски възвишения “, „ Бакаджиците “, Странджа, Родопи Източни, Централен балкан - буфер и други Чрез плана ще се усъвършенства природозащитното положение на горски естествени местообитания и ще се спомогне за съхраняването на естественото биоразнообразие, повишение акомодацията и устойчивостта на горските екосистеми към измененията в климата и повишение капацитета им за асимилиране на излъчвания на парникови газове.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР