Югоизточният регион в България е на осмо място в Европейския

...
Югоизточният регион в България е на осмо място в Европейския
Коментари Харесай

Югоизточният регион на България е 8-и в ЕС по покупателна способност..., но отзад напред

Югоизточният район в България е на осмо място в Европейския съюз (ЕС) по покупателна дарба на популацията, единствено че в обратна посока. Този извод може да се изведе от данни, оповестени от Евростат и публикувани от Националния статистически институт този месец, написа Флагман.бг.

Европейски Съюз е разграничен на 276 района.
В България пък районите са шест. Пет от тях влизат в печалната ранглиста на дъното на подреждането. На последно място, несъмнено, е Северозападният район, който от много време е прочут като най-бедният в Европейски Съюз. Любопитно е, че на предпоследно място е районът Майот, който е в другояче богатата Франция.

На трето място в обратна посока са два български района – Северен централен и Южен централен. Следват регион Североизточен в Румъния и Североизточният в България. Седми в печалната ранглиста е Югозападен Олтения отново в Румъния.
Югоизточният район в България е осми по беднотия, като дели мястото със Северен Алфьолд в Унгария.

Сред последните 20 има и райони от Полша и Гърция.

Специално в България се отличава Югозападният район, където е столицата София. Той гони средноевропейските стандарти. Регионът е на равнище 78% от междинното в Европейски Съюз по стандарт на покупателна дарба.
За съпоставяне последните 21 района в Европейски Съюз са на равнище под 50%.

Югоизточният в България да вземем за пример е на 43%. В него влизат областите Бургас, Стара Загора, Сливен и Ямбол.

Най-богатият район в Европейски Съюз сега е Вътрешен Лондон-запад в Обединеното кралство (което скоро ще напусне ЕС). Там Брутният вътрешен продукт на човек от популацията, изразен в стандарти на покупателната дарба (СПС), е 611% от междинния в Европейски Съюз.
За намиращия се на дъното Северозападен район в България цифрата е единствено 29%.

Стандартът на покупателната дарба (СПС), въз основата на която е направена статистиката, съставлява условна валута, вземаща под внимание разликите в националните нива на цени.
Т.е. взимат се поради с изключение на приходите на популацията, само че и цените на стоките и услугите в съответния район.

Данните на Евростат са основани на Номенклатурата на териториалните единици за статистически данни (NUTS) 2013, одобрена с Регламент на Европейски Съюз от 9 декември 2013 година

Според тази номенклатура в Европейски Съюз има 276 района: Белгия (11), България (6), Чешка република (8), Дания (5), Германия (38), Ирландия (2), Гърция (13), Испания (19), Франция (27), Хърватия (2), Италия (21), Унгария (7), Нидерландия (12), Австрия (9), Полша (16), Португалия (7), Румъния (8), Словения (2), Словакия (4), Финландия (5), Швеция (8) и Обединено кралство (40). Естония, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург и Малта се третират като независими райони на равнище NUTS2.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР