Югоизточна Европа трябва да се превърне от зона на силни

...
Югоизточна Европа трябва да се превърне от зона на силни
Коментари Харесай

Мицотакис: Западните Балкани трябва да се присъединят към ЕС до 2033 г.

Югоизточна Европа би трябвало да се трансформира от зона на мощни и комплицирани разлики в регион на градивни съдействия, а също да премине от времена на конфликти към нова епоха на взаимни старания, съобщи гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис, представен от АНА-МПА.

След края на срещата на върха на Процеса за съдействие в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) в Солун Мицотакис прикани Югоизточна Европа да предизвиква път на мир и интернационална правда, взаимна сигурност и благополучие. По думите му това е основата на Декларацията от Солун, която беше единомислещо призната и се оказва самопризнание за гръцкото председателство на ПСЮИЕ.

Той сподели, че срещата е „ потвърдила, че в действителност има динамичност за съдействие сред всички страни в района “, и е „ основала пътна карта от взаимни цели и правила “, които съгласно него „ могат единствено да водят напред “.

По думите му 2033 година би трябвало да бъде краен период за приемане на всички западнобалкански страни в Европейския съюз. „ Това е амбициозна цел за Западните Балкани, само че мисля, че може да бъде реалистична, в случай че концепцията за разширение се завърне като съществена полезност на Европейски Съюз “, съобщи Мицотакис.

Декларацията от Солун е „ формален документ за продължаващата обязаност на страните с правилата на демокрацията, законността и основополагащите правила на взаимно почитание и взаимност “, сподели той.

Гръцкият министър председател още веднъж съобщи, че основният приоритет е интеграцията на целия район на Югоизточна Европа, изключително Западните Балкани, в Европейски Съюз.

Източник: АНА-МПА.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР