Югоизточна Европа е по-важна от всякога заради стратегическата си роля,

...
Югоизточна Европа е по-важна от всякога заради стратегическата си роля,
Коментари Харесай

Фондация „НАТО“: Югоизточна Европа и Черноморският регион по-важни от всякога за европейската сигурност

Югоизточна Европа е по-важна от всеки път поради стратегическата си роля, а в този момент нейното значение най-сетне е прието от интернационалната общественост, съобщи дипломат Алесандро Минуто-Рицо, президент на Фондация " Колеж по защита на НАТО ", при откриването на конференцията " Балкански и черноморски вероятности 2022: поддръжка на прехода ", която се организира през днешния ден.

Конференцията на високо ниво събра лица, вземащи решения, дружно с специалисти по сигурността и политиката, с цел да обсъдят най-належащите въпроси в района в актуалните геополитически условия, само че също по този начин и дълготрайните вероятности за обезпечаване на мира и стабилността в Западните Балкани и Черноморския район, заяви European Western Balkans.

Организирана от Фондация " НАТО " в съдействие с отдела за обществена дипломация на НАТО, италианското министерство на външните работи и интернационалното съдействие и Колежа по защита на НАТО, конференцията се състои от три тематични сесии, отдадени на вероятностите за районна интеграция, ролята на интернационалната общественост за справяне със сивите зони в района и укрепването на нестабилните демокрации.

Алесандро Минуто-Рицо, някогашен заместител общоприет секретар на НАТО, откри конференцията, като акцентира смисъла на Западните Балкани и Черноморския район в актуалните геополитически условия, само че също по този начин напомни, че през последните години Фондация " НАТО " демонстрира пореден интерес към района посредством плана " Стратегически Балкани ".

" Югоизточна Европа постоянно е била от решаващо значение за европейската сигурност, на кръстопътя на доста ползи и упоритости ", съобщи Минуто-Рицо.

Той приказва за общите проблеми, които страните от района споделят и които са тематика на днешната конференция, като крехкостта на демокрациите и опасността, която съществуващите разногласия съставляват за стабилността, само че също по този начин и за необятния набор от стопански и демографски проблеми, с които се характеризира районът.

Минуто-Рицо съобщи, че " Западните Балкани и Черноморският район би трябвало да станат неразделна част от евроатлантическата общественост " и че районът би трябвало да се движи в " посока на приобщаване ". Той добави, че " съветската експанзия в Украйна е добавила известно възприятие за необходимост по този въпрос ".

Председателят на Фондацията приключи с думите, че въпросите с демокрацията, сивите зони, промените и включването в Европейски Съюз и НАТО не са нови, " само че събитията демонстрират, че те остават значими ", заради което това са тематиките, обсъждани на конференцията, в която " приоритет имат гласовете, идващи от района ".

Паскуале Терачиано, общоприет шеф на отдел " Публична и културна дипломация " в италианското министерство на външните работи и интернационалното съдействие, дефинира тематиките на конференцията като " основни въпроси, които могат да дефинират бъдещето на района ", и добави, че конференцията е " извънредно навременна ".

" Западните Балкани и Черноморският район изпитват съответна степен на политическа неустановеност, която се отразява и на Европейски Съюз и НАТО ", съобщи Терачиано.

Той също по този начин акцентира стратегическата роля на тези два района като " мостове сред Русия и Средиземно море ".

Италианският посланик акцентира смисъла на районната интеграция, която " наподобява плува в мътни води " заради бавния и несиметричен ритъм на интеграция на Западните Балкани в Европейски Съюз и неналичието на осезаеми резултати от районни стопански начинания като " Отворени Балкани ".

Той загатна и противозаконната търговия и незаконните мрежи, които не престават да подкопават демокрациите в района, като по този метод заплашват и стабилността. Според Терачиано интернационалните участници, като Европейски Съюз и НАТО, само че също по този начин Организация на обединените нации и ОССЕ, би трябвало да вземат участие по-активно в района и дейно да споделят тежестта.

Терачиано уточни две съществени условия за обезпечаване на непоклатимост в района.

" Силна и координирана политическа воля на държавите-членки на участващите организации за реализиране на жизнеспособни взаимни отстъпки и непрекъснат и прям разговор с всички страни в района, изключително посредством многостранни конгреси ", както изясни той. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР