Юбилейният лидерски форум на НАТО, приключил в сряда, донесе няколко

...
Юбилейният лидерски форум на НАТО, приключил в сряда, донесе няколко
Коментари Харесай

Сергей Лавров: Москва има отговор на заплахите от страна на НАТО

Юбилейният лидерски конгрес на НАТО, завършил в сряда, донесе няколко изненади, написа " Независимая газета ", представен от Българска телеграфна агенция.

Първо, Анкара реши да утвърди натовския проект за отбрана на балтийските страни и Полша от Русия. При все, че по-рано отхвърляше, до момента в който съдружниците й в блока не признаят за терористични организациите, застрашаващи Турция. Второ, с изключение на алианса лична ефикасна защита в Европа ще сътвори и Европейски Съюз, припомня вестникът.

" Преждевременно е, несъмнено, да приказваме, че НАТО може да се разпадне ", прави умозаключение той.

" Ако бъдат основани обединен боен щаб и общи военни съединения и елементи на Евросъюза, те ще съставляват прекомерно мощна отбранителна инфраструктура и мощ - разяснява военният специалист полковник Шамил Гареев. - Страните от Европейски Съюз разполагат с третия по величина боеприпас от нуклеарни оръжия след Съединени американски щати и Русия. При което Франция и Англия (формално към момента членка на ЕС) имат лични типове нуклеарни оръжия, а Белгия, Германия, Италия и Холандия разполагат американски нуклеарни муниции по договорености с Пентагона. "

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп даде обещание на срещата " за три години разноските на страните от НАТО като цяло да набъбнат с 400 милиарда $. А Съединени американски щати възнамеряват в околните години да похарчат за защита 2,5 трилиона $ ". С огромна част от тези средства ще бъде укрепен бойният капацитет на НАТО, събран край границите на Русия, написа изданието.

Конкретен принос тук дава и Евросъюзът, задействал към този момент проект, който " облекчава прехвърлянето на войски и военна техника през държавните граници в Европейски Съюз в границите на Общата му политика за сигурност и защита ". Практически това значи, че военните подразделения на НАТО, които постоянно се трансферират да вземем за пример в балтийските страни за решение на отбранителни задания по границите с Русия, вършат това бързо, без някакви административни и митнически процедури, се споделя в материала. Всекидневникът напомня ред предстоящи финансови ограничения на общността за облекчение на военните й интервенции - " и това е единствено началото ", прибавя " Независимая газета ".

" Ведомости " цитира генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, показал пред публицисти проектите на пакта за увеличение на военните разноски, и вижда в тях " понятен лайтмотив: неназовани врагове, зад които ясно прозира сянката на Русия, Китай и Иран, укрепват, превъоръжават се и надлежно заплашват стабилността на съдружниците от НАТО ".

Това позволява единствено един отговор: ответни дейности, които естествено няма да бъдат (и априори няма по какъв начин да бъдат) евтини, само че ще обезпечат отбрана от покушения против настоящия международен ред. На този декор помръкват всички вътрешни различия във връзка приноса на всяка страна за съществуването на алианса, добавя вестникът.

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че Москва има отговор на заканите от страна на НАТО. По думите му Русия ще подсигурява своята сигурност, без да се включва в оръжейна конкуренция, написа " Московский комсомолец ".

Лавров приказва през вчерашния ден в Братислава след съвещание на Съвета на външните министри на страните от Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ). Той напомни, че Северноатлантическият съюз непосредствено назовава " цел на заканите си " Русия и Китай. Освен това посочи, че Москва ще вземе поради решението на алианса да включи космоса в оперативната си сфера, отбелязва изданието.

Рекордното увеличение на бюджета на НАТО демонстрира устрема на алианса да господства освен в Европа, само че и в Близкия изток, цитира думи на Лавров " Росийская газета ".

Руският външен министър акцентира, че даже без последните нараствания на бюджета разноските на алианса надвишават над 10 пъти отбранителния бюджет на Русия, показва московският официоз.

По думите на Лавров разширението на НАТО, напредването на нейната инфраструктура към границите на Русия, стремглаво възходящите военни капацитети в Източна Европа, рекордният напредък на военните разноски " са довели до напрежение, каквото не помним от времето на студената война ". Според него би трябвало да се постави завършек на тази рискова наклонност и да се заложи на разговор, без въпросът да се политизира, написа " Росийская газета "

Ако Русия влезе в НАТО, може да се отвори вероятност за нови договаряния за нуклеарно разоръжаване и да бъде открит тристранен разговор сред Вашингтон, Москва и Пекин. Това мнение изрази тези дни немското издание " Ханделсблат ", осведоми " Известия ".

Според създателите на публикацията в " Ханделсблат " участието на Русия ще трансформира алианса в трансатлантическа организация за сигурност от Владивосток до Лисабон.

Всекидневникът счита, че поканата до Русия за участие в пакта би трябвало да бъде отправена от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Това ще му даде късмет да създаде нова " източна политика ".

Формирането на този " нов алианс за сигурност " ще укрепи НАТО, защото Москва към този момент няма да бъде възприемана като " съперник ", а ще стане поръчител на европейската сигурност, твърди немското издание. И прецизира: новият контракт би трябвало да съдържа спогодба, че Съединени американски щати, Русия и европейските страни могат да имат разнообразни отзиви по въпроси, засягащи сигурността отвън Европа. Авторите позволяват Брюксел да остане столица на " новия алианс за сигурност ", само че прибавят, че може да бъде открита и втора основна квартира в Русия. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР