Юбилейна среща с Боян Биолчев в годината на полския романтизъм

...
Юбилейна среща с Боян Биолчев в годината на полския романтизъм
Коментари Харесай

Честване: Проф. Боян Биолчев на 80

Юбилейна среща с Боян Биолчев в годината на полския романтизъм ще се състои във връзка 80-ата годишнина на огромния академик и публицист. Събитието ще се състои на 12 декември в Полския институт в София, означават уредниците.

Дискусията ще означи още 140-годишнината от рождението на Боян Пенев и 200-годишнината от публикуването на „ Балади и романси “ на Адам Мицкевич. Освен проф. Боян Биолчев, в диалога ще вземат участие проф. Панайот Карагьозов и проф. Калина Бахнева. Проф. Маргрета Григорова и Камен Рике ще се включат в срещата онлайн. Модератор ще е доктор Кристиян Янев.

„ Полският романтизъм се оказва пресечна точка за тематичните ползи на генерации откриватели и популяризатори на полската литература в България.

В същото време срещата е и мотив да се подчертае многоликото наличие на проф. дфн Боян Биолчев в културния и научния живот – като академична фигура, откривател и създател “, пишат уредниците по отношение на събитието, в границите на което ще бъдат показани броевете на „ Литературен вестник “, отдадени на романтическата литература.

Проф. Боян Биолчев е полонист и славист, публицист и сценарист. Роден е през 1942 година в София. Полонистичното си обучение приключва в Ягелонския университет в Полша, където се дипломира под управлението на проф. Кажимеж Вика през 1968 година

От идната година е докторант в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, а от 1972 година е учител.

Заема редица управителни длъжности, измежду които началник на катедрата по славянски литератури (1992-1995), декан на Факултета по славянски филологии (1995-1999), заместник-ректор на СУ „ Св. Климент Охридски “ (1991-1993) и ректор с два мандата на Софийския университет (1999-2003 и 2004-2007).

От 1998 година е ръководител на секция по Сравнително литературознание към Световния съвет на славистите, от 2002 година учен на Световна академия „ Платон “. Член е на борда на шефовете на Института за балкански проучвания в Бостън, Съединени американски щати. Развива богата редакторско-съставителска активност, а от 1996 година е член на публицистичния съвет на в. „ Литературен вестник “.

С полонистиката са свързани монографиите му „ Пътят на едно Възраждане. Самобитност и европейски обичаи в поезията на Полския подем “, „ Отвъд мита. Адам Бернард Мицкевич сред осанката на националния оракул и homo ludens “ и „ Станислав Виспянски – Енциклопедист на неоромантизма “.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР