Юан Данг, Дойче велеКитай модернизира военноморския си флот. Строят се

...
Юан Данг, Дойче велеКитай модернизира военноморския си флот. Строят се
Коментари Харесай

Как Китай се готви да стане суперсила в Тихия океан, изтласквайки САЩ

Юан Данг, Дойче веле

Китай модернизира военноморския си флот. Строят се два самолетоносача с нуклеарен реактор - като възпиращ фактор против прилежащи страни, само че и за да се изтласка американското военно наличие в света.

Над остров Тайване надвиснала заплаха от война.Китайската национална републикаиска да си върне това, което счита за свое и да причисли „ отцепническата провинция “, в случай че би трябвало и със силата на оръжието. В отчета си пред Националния национален конгрес китайският министър председател Ли Цян удостовери твърдата воля на Пекин " уверено да продължи политиката си за обединяване на Китай ". Тази политика е част от " цялостната тактика " на държавното управление, добави той. И в предходни години тази дефиниция непроменяемо е участвала в докладите на държавното управление. Но в този момент за първи път в нея липсваше словосъчетанието „ по кротичък метод “.

Според Пекин евентуалната опасност се крие във обстоятелството, че Република Китай, както публично се назовава Тайван, получава гаранции за сигурност отСАЩ. Според американски медии сега в Тихия океан се намират пет американски самолетоносача. Политиците в Китай в последно време обичат да приказват за " мир и сигурност от двете страни на брега ". Много специалисти обаче последователно се убеждават, че към този момент не става дума единствено за Тайванския пролив, а за Тихия океан като цяло.

Два самолетоносача на въоръжение и още два в развой на създаване

За да управлява действително водите, за които претендира, Пекин стремително уголемява своя към момента слаб флот. Най-южната точка на Южнокитайско море се намира на към 2000 километра от континента. Сега Пекин явно е решен да разшири периметъра си на деяние още повече - със своите самолетоносачи.

Сега китайските военноморски сили разполагат с два самолетоносача. Първият - " Ляонин ", наименуван на провинцията в североизточната част на страната, където е бил ремонтиран, е платен от Украйна през 1998 година посредством медиатор от Макао за 20 млн. щатски $. Първоначално предприемачът е твърдял, че желае да построи плаващ хотел и казино, само че през 2012 година корабът е предаден на военните, откакто е преустроен в самолетоносач.

Вторият транспортен съд - " Шандун " - също е кръстен на крайбрежна китайска провинция. Той е създаден в Китай и е съвсем цялостно копие на „ Ляонин “ – с незначителни усъвършенствания. От 2019 година самолетоносачът кръстосва главно Южнокитайско море.

" Фудзиен " сега към момента е на кил в корабостроителница в Шанхай. Подобно на двата си предшественика, той е с стандартно задвижване. Очаква се самолетоносачът да влезе в употреба през 2025 година.

Според някои спекулации, с изключение на " Фудзиен ", Китай строи и четвърти самолетоносач. " Не ми е известно да има някакви механически компликации с четвъртия самолетоносач ", удостовери индиректно слуховете адмирал Юан Хуаджи пред кореспондентка от Хонконг в коридорите на Националния национален конгрес. На въпрос дали самолетоносачът ще бъде задвижван от нуклеарен реактор, най-високопоставеният политически офицер в китайския флот отговори уклончиво: " Ще осведомяваме обществеността навреме. "

Амбиции за съвременен флот

Преди началото на Народния конгрес медиите в Хонконг и Тайван оповестиха по едно и също време, че в две корабостроителници се строят още два атомни самолетоносача. Всеки от тях имал по два ториеви реактора с разтопени соли, които създават сила посредством нуклеарно разделяне, се споделя в информацията.

" Китай желае ясно да покаже мощната си упоритост да пази водите си с съвременен флот ", споделя Уан Фън от китайскоезичния вестник " Чайна Таймс " в Тайпе, столицата на Тайван. Това е ефикасна възпираща тактичност след поредност от смъртоносни морски произшествия със прилежащи страни.

Това се удостоверява и от думите на адмирал Юан: " Ние строим самолетоносачи не с цел да се съпоставяме със Съединени американски щати и сигурно не с цел да водиме война със Съединени американски щати. Искаме да ги използваме за отбрана на нашия суверенитет и териториална целокупност ".

За разлика от някои западни демокрации, държавната ложа в китайския парламент е доста удобно място за представителите на изпълнителната власт. Там сериозни въпроси не им се задават. Правителственият курс и цялото държавно управление са приветствани и приветствани от съвсем 3000 делегати. В залата ясно се усеща мощната упоритост на Китай да се трансформира в районна военна суперсила.

Увеличаващи се военни разноски

През 2024 година абсолютнитевоенни разноски на Китайще се усилят със 7,2% спрямо миналата година и ще доближат 215,5 милиарда евро. А в случай че стопанската система реализира растеж от пет % през актуалната година, перото за въоръжение в бюджета ще съставлява 1,2 % от брутния вътрешен артикул. Според Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира (SIPRI) това слага Китай на второ място в света по разноски за защита - незабавно след Съединени американски щати.

Най-вече военноморският флот ще бъде уголемен. Военните технологии са се трансформирали фрапантно след края на Втората международна война, споделя Чарлс Мартин-Шилдс от Германския институт за развиване. Благодарение на самолетоносачите с нуклеарни реактори " актуалният флот към този момент не се нуждае от острови, на които да се презарежда с гориво, с цел да управлява обширния Тих океан ".

Експертите считат, че една от аргументите за възходящото напрежение е идното през май в Тайпе встъпване в служба на новоизбрания президент Лай Чинг-те, който е сериозно надъхан по отношение на Пекин. " По принцип нито Китай, нито Съединени американски щати са заинтригувани от боен спор ", твърди Хана Герс от Германското сдружение за външна политика. " Лично аз считам, че икономическите блокади са по-вероятни. Но също по този начин знам, че тук се разискват всички вероятни сюжети ".

Засега единствено в свои води

Китайските самолетоносачи към момента плават в свои води. Но адмирал Юан към този момент загатва, че китайският флот скоро може да се насочи към далечни дестинации. " Самолетоносачите се строят таман с тази цел ", удостоверява той.

Заради нападенията на йеменските хути против цивилен кораби,търгоското мореплаване в Червено море е ограниченов момента. А тези търговски направления са от стратегическо значение за енергийните доставки на Китай, напомня Уан Фън от „ Чайна Таймс “. Китайската войска обаче към момента не е в положение да обезпечи отбраната им по море, което е единствено още един мотив в интерес на модернизирането на военноморските сили: " В последна сметка става въпрос за сигурността на страната ", споделя Уан.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР