Ю рий Гагарин стана първият човек, полетял в космоса, на

...
Ю рий Гагарин стана първият човек, полетял в космоса, на
Коментари Харесай

60 години от първия полет на човек в космоса

Ю рий Гагарин стана първият човек, полетял в космоса, на 12 април 1961 година – тъкмо преди 60 години. Съюз на съветските социалистически републики може да е в историята, съветската популярност в космоса от дълго време е отминала, само че

легендата Гагарин към момента е жива

– знак на съветския триумф и значим източник на национална горделивост, написа Агенция Франс Прес.

„ Той е персона, която въодушевява безспорен консенсус, сплотяващ нацията”, споделя биографът му Лев Данилкин.
 Юрий Гагарин
Гагарин е роден и пораства в семейство на дърводелец и доячка в колхоз, като дете претърпява нацистката окупация на родното му село Клушино. Завършва колеж със компетентност леяр, занимава се интензивно със спорт. През 50-те години стартира да се увлича от авиацията и отбива военната си работа във военновъздушните сили. През 1959 година подава заявление за включване в групата на претендентите за космонавти и при започване на 1960 година е утвърден.

На 12 април 1961 година в 9.07 ч. московско време Гагарин се насочва в космоса от космодрума Байконур

с галактически транспортен съд „ Восток 1”. След 108 минути и една цялостна обиколка на Земята Гагарин се приземява с парашут като първият човек, полетял в космоса.

За всички нас Юрий Гагарин е същински образец за подражателство, сподели пред ТАСС френският астронавт Тома Песке. „ Често мислех за него в дългите часове преди нашия полет през 2016 година със „ Союз”, сподели той, спомняйки си първата си задача до Международната галактическа станция. „ За мен беше огромна чест да мина по неговите стъпки на космодрума Байконур.

Често съм се опитвал да си показва по какъв начин се е чувствал Юрий Гагарин на 12 април 1961 година ”,

показа Песке.



„ Най-сложното в специалността на космонавта е всичко, което се случва до отварянето на шлюза след скачването на кораба с галактическата станция. До този миг на същинска наслада не можем да бъдем застраховани от произшествия от персонален или механически темперамент, които могат да попречат на поставената цел”, сподели астронавтът на Европейската галактическа организация.

Полетът на Юрий Гагарин откри нова епоха в развиването на човешката цивилизация и подвигът му не трябва да се подценява, сподели за ТАСС първият словашки космонавт Иван Бела.

„ 60-та годишнина от първия полет на човек в космоса е един от най-големите празници за цялото човечество” ,

акцентира той. „ Юрий Алексеевич пръв преодоля земното притегляне и проправи пътя на хората във вселената”. Според Бела полетът на Гагарин е подтикнал развиването на доста сфери в науката.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР