Йозеф Варди Въпреки замразените отношения с ръководството на Летище София,

...
Йозеф Варди Въпреки замразените отношения с ръководството на Летище София,
Коментари Харесай

Уиз Еър пуска нови полети и по-големи самолети за България


Йозеф Варди

Въпреки " замразените " връзки с управлението на " Летище София ", нискотарифният авиопревозвач " Уиз Еър " ще продължи експанзията си на българския пазар и през 2018 година.

Унгарската компания пуска пет нови линии и по-големи самолети от и до България, с което ще усили броя на предлаганите места с 27 на 100 по отношение на 2017 година Това значи 3.3 млн. самолетни седалки в продажба за българския пазар и демонстрира какъв брой сме ангажирани с него, заяви Йозеф Варди, основен изпълнителен шеф на " Уиз Еър " на конференция след среща с управлението на " Летище София " в българската столица.

Изминалата година е била рекордна за самолетната компания, регистрира Варди. Превозени са над 28 млн. пасажери, от които над 2.5 милиона от и до България. Това е растеж от 47% по отношение на 2016 година за българския пазар.

Плановете за българския пазар

" Уиз Еър " е най-голямата самолетна компания на българския пазар сега. Стъпва на него през 2006 година и оттогава до момента е превозила 11.3 млн. пасажери, което е повече от популацията на България, означи Варди.

Авикомпанията разполага разполага с две бази – в София и Варна, и осем самолета – 7 в столицата и един в морския град. Предлага полети по 44 маршрута в 20 страни от и до София, Варна и Бургас. В проектите й влизат и полети до Пловдив, само че Варди не се ангажира по кое време ще стартират те.

През тази година е планувано стартирането на пет нови линии – четири от София до Атина, Лисабон, Ница и Малага и една от Варна до Виена. Полетите до Лисабон започват от ноември, а до останалите четири европейски дестинации от март. В бъдеще се чака и разкриване на линия от София до Виена, като Варди посочи, че това ще стане скоро без да се ангажира по кое време.

Той оцени инвестицията на компанията на българския пазар на към 700 млн. $. Над 300 души са чиновниците на " Уиз Еър " в България, а косвено самолетната компания обезпечава работа на към 1600.

Към момента " Уиз Еър " не възнамерява разширение на вътрешните полети. Линията София – Варна към момента се тества и се прави оценка на успеваемостта й. Лети се с огромни самолети със 180 места на късо разстояние, означи Варди и добави многозначително, че " нещата не са брилянтни ".

Болезнената тематика за " Уиз Еър " е изравняването на таксите на двата терминала на столичното летище, поради главния им съперник " Райънеър ", чиито полети са до новия терминал. Авиокомпанията води каузи против това решение на държавното сдружение летище " София " и българското държавно управление и счита да води борбата до край, поради " несправедливото преимущество, което е обещано на нашите съперници ", сподели Варди.

Той заяви, че на " Уиз Еър " е бил отхвърлен достъп до новия терминал заради липса на свободни места. В същото време " мъчно може да повярваме на изказване, че пасажерите на остарелия терминал са равностойно обслужени, както тези на новия терминал ", сподели Варди. Той подсети, че при стъпването на българския пазар са били оповестени за " герои ", до момента в който в този момент " положителните взаимоотношения с управлението на летище " София " са замразени ". От изявлението на Варди стана ясно, че тематиката е била разисквана още веднъж по време на днешната среща с управлението на летището, с цел да се вземе " взаимоизгодно решение " и за двете страни.

Ръст от 24% на европейския пазар

" Уиз Еър " регистрира 28 милиона превозени пасажери през миналата година и растеж от 24% по отношение на 2016 година, което я прави най-бързо разрастващата се самолетна компания на европейския пазар, уточни Варди.

Превозвачът има 550 маршрута по 145 дестинации в 44 европейски страни. Разполага с 28 бази в 16 страни и над 3500 чиновници.

" Уиз Еър " се опази от стачка на водачите, която засегна други самолетни компании, измежду които и " Райънеър ". За решение на казуса с фрагментите унгарският транспортьор влага в Академия за водачи в Полша. Плановете са за такава и в България, сподели Варди, без да посочи по кое време се планува да бъде открита тя.

Компанията усили размера на безплатния багаж на борда на самолета и разшири мобилното си приложение с нови функционалности като наемане на хотел, автомобил и други преференции за лоялни клиенти.

През миналата година " Уиз Еър " подписа най-голямата поръчка за самолети в историята на самолетната компания с " Еърбъс " за пазаруването на 146 нови самолета, които би трябвало да бъдат доставени до 2026 година Това ще разреши на компанията да продължи растежа си и да обнови флотилията си, означи Варди. В момента " Уиз Еър " разполага с 88 самолета " Еърбъс ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР