Йосиф Хербст е български журналист и общественик. Роден е на

...
Йосиф Хербст е български журналист и общественик. Роден е на
Коментари Харесай

На този ден през 1875 г. се ражда българският журналист...

Йосиф Хербст е български публицист и държавник. Роден е на 20 ноември 1875 година в град Одрин, в фамилията на състоятелен евреин, преселил се от Австро-Унгария.

Йосиф приключва Военното учебно заведение в София. Служи в Първи пехотен софийски полк и статистическо-топографското поделение на Министерство на войната.

Работи в редакцията на „ Военни вести “. Сътрудничи в български и непознати вестници. В 1908 година работи в „ Български търговски вестник “. По време на ръководството на Демократическата партия е шеф на печата от 5 декември 1913 година до 1918 година

Участва в Балканската и Междусъюзническата война, където е ранен. Носител е на ордена „ За смелост “. През 1921 година се дами за Виола, щерка на политика Петко Каравелов. След Септемврийското въстание разобличава репресиите на режима на Цанков в изявленията си. При убийството на комуниста Вълчо Иванов през нощта на 12 против 13 февруари 1925 година става очевидец на изхвърлянето на натрупа му от причинителите - група офицери, отпред с капитан Кочо Стоянов. На идващия ден разказва видяното във вестниците си. С това дефинитивно си печели омразата на първото държавно управление на Демократическия сговор. Йосиф Хербст „ безследно изчезва “ по време на априлските събития от 1925 година.
тагове йосиф хербст рождение одрин журналист
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР