Йорданските власти отстъпиха под натиска на протестиращите и обявиха, че

...
Йорданските власти отстъпиха под натиска на протестиращите и обявиха, че
Коментари Харесай

Йордания отстъпи пред протестиращите и отмени спорен закон за данъците

Йорданските управляващи отстъпиха под натиска на протестиращите и оповестиха, че отдръпват противоречивия план на закон за данъчните промени. Решението бе приветствано от синдикатите след седмица на митинги в страната, съобщи " Франс прес ".

След като бе оповестено отдръпването на противоречивия закон, в Аман площадът, който от 7 дни се беше трансформирал в епицентър на митингите, остана съвсем празен през вчерашния ден вечерта. Само към 100 души още веднъж се появиха там.

Премиерът на Йордания Омар Разаз сподели, че планът на закона е бил отдръпнат след съвещания с Народното събрание и Сената. Той сподели, че полемики по нов план на закон ще има едвам след сформиране на новото държавно управление на Йордания. Той не посочи по кое време ще стане това.

Омар Разаз бе назначен на премиерския пост в понеделник откакто предшественикът му подаде оставка в разгара на митингите. Омар Разаз пое уговорката да води разговор с другите страни.

Йордания, която значително зависи от непознатите помощи и е лишена от естествени ресусрси, пое уговорката пред Международния валутен фонд да извърши структурни промени и да понижи недостига си в подмяна на заем за няколкостотин милиона евро.

Недоволство

Текстът, породил митингите, щеше да усили налозите за физически лица с сред 5 и 25 % и предвиждаше по-високо облагане за хора с годишна заплата, превишаваща 8000 динара (около 9700 евро).

Безработицата в Йордания е 18.5 %, а 20 % от жителите живеят на границата на бедността. Цените се повишиха на няколко пъти съществено. Проектът на закона за налозите беше капката, която накара чашата на националното неодобрение да прелее, установяват анализатори.

В последно време цената на хляба се усили със 100 % поради повдигане на налозите. Цената на горивото също се усили на пет пъти единствено през актуалната година, а цената на тока с 55 % от февруари. Някои от тези нараствания се дължат на прекратяване на държавното субсидиране. Това прекратяване е в границите на промените, поискани от МВФ.

Прииждането на стотици хиляди сирийски бежанци единствено утежни ситуацията с финансите на страната и Аман неколкократно приканва интернационалната общественост за по-съществена помощ по този въпрос. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3298)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР