Йорданка Фандъкова © Надежда Чипева Първият септемврийски работен ден след

...
Йорданка Фандъкова © Надежда Чипева Първият септемврийски работен ден след
Коментари Харесай

Вечерни новини: Фандъкова влезе в надпреварата за кмет, Аржентина е пред фалит

Йорданка Фандъкова

© Надежда Чипева Първият септемврийски работен ден след августовските почивки стремително върна страната към политически живот. Кметът на София Йорданка Фандъкова публично разгласи, че ще се кандидатира за нов мандат, а омбудсманът Мая Манолова даде поръчка, че ще направи това до дни. Така към този момент всички съществени кандидати за поста са известни - " Демократична България " издигна Борислав Игнатов още в средата на август, малко откакто неправителствената организация " Спаси София " разгласи своя претендент Борис Бонев.

Друго поле за възобновена интензивност се образува към претендента за основен прокурор Иван Гешев. Насред течаща акция в столичния квартал " Христо Ботев " против лихвари и рекетьори в сходство на политическа тирада той разгласи, че чувството, че страната се е отдръпнала от някои региони, не е правилно.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики По света фокусът на медии и анализатори продължава да е към Brexit гамбитът на премиера на Англия Борис Джонсън и наченките на протести в личната му Консервативна партия.

Фандъкова публично се кандидатира за кмет на София

Ситуацията в резюме: В понеделник Йорданка Фандъкова публично разгласи, че се кандидатира за четвърти мандат като кмет на София. Това беше предстоящо, като тя обоснова решението си като " учредено на отговорност " . Предишните три пъти Фандъкова беше избирана още на първи тур, само че в последно време тя търпи много рецензии поради качеството на ремонтите в столицата и социологическите изследвания сочат, че евентуално ще се стигне до балотаж .За възможния си нов мандат като кмет Фандъкова очерта три целта. Първият е дейна работа в кварталите , която включва дребните улички, междублоковите пространства и построяването на паркинги. Вторият - преобразяване на София в зелен и чист град посредством зелен кръг и осем нови парка. Третият - цифровизация , която да обезпечи бистрота, надзор и улеснение за бизнеса и жителите.Друга поръчка е за тази акция тя да работи с освежен екип , в който ще бъдат поканени изтъкнати експерти. Засега няма съответни имена, както и публична изясненост кои от досегашните хора от екипа ще отпаднат. Очаква се в листите на ГЕРБ да не попадат дългогодишни общински съветници като Орлин Алексиев и Андрей Иванов. Защо е значимо това: През последните години София е измежду бастионите на ръководещата ГЕРБ. Сега обаче има действителна възможност свадите в ръководството и негативите от дългия престой във властта да доведат до отлив и даже загуба на изборите. Тя става по-вероятна и при съществуването на мощен конкурент , който да обере протестния избор, какъвто се чака да е подкрепената от Българска социалистическа партия Мая Манолова.

Местните избори обичайно са лакмус за настроенията към държавното управление. Евентуално разлюляване на позициите на ГЕРБ в столицата и други огромни градове (като Пловдив и Русе) може да сътвори сериозен имиджов проблем на Бойко Борисов малко повече от година преди идващите парламентарни избори.

ЧЕТИРИ Пожарна охрана ТРИ
Още вести от България и света през днешния ден, които си заслужава да се знаят, в три фрази

Аржентина вкара валутен надзор в опит да спре бягството на капитали

Считано от понеделник, компаниите в южноамериканската страна на практика ще би трябвало да желаят позволение от централната банка , с цел да си набират долари и да вършат задгранични преводи. Това решение идва, откакто седмица по рано Буенос Айрес беше разгласен в непълен банкрут след едностранно разсрочване на заплащания по част от държавния дълг. Целта на мярката е да се спре срутва на песото , както и изчерпването на валутните запаси в опит то да бъде поддържано.

Крайната десница в Германия стана втора мощ в две източни провинции

Крайнодясната " Алтернатива за Германия " към този момент е втора мощ в Бранденбург и Саксония . Това демонстрират предварителните резултати от извършените избори за локални парламенти в двете източни провинции. В Саксония Християндемократическият съюз на Ангела Меркел остава преди всичко, а в Бранденбург - Германската социалдемократическа партия, само че и двете партии регистрират много по-ниски резултати . Слабото показване на партиите отразява загубата на доверие в ръководещата коалиция, с които групировката на Ангела Меркел и социалдемократите не могат да се оправят.

Спряно е следствието против чешкия министър председател Бабиш

Чешки прокурор спря следствие против премиера Андрей Бабиш по съмнения в машинация с еврофондове, оповестиха локални медии. Полицията повдигна обвиняване против Бабиш, само че съгласно прокурор няма доказателства против участниците. Сега негов висшестоящ ще прегледа решението, с цел да реши дали е целесъобразно .

Започва изплащането на компенсации за чумата по прасетата

В 21 области в страната през днешния ден стартира изплащането на еднократната помощ от 300 лева на хората, които непринудено са умъртвили прасетата и са дезинфекцирали дворовете си като мярка против епидемията от африканска чума. Утре или в сряда ще стартира изплащането и в други 6 области, като на процедура заявки няма единствено от област Кърджали. Право на компенсации имат стопаните, отглеждали до 5 свине.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Британският парламент ще се опита да спре Brexit без договорка

Британският парламент стартира още веднъж работа след лятната почивка във вторник и ще се опита да предотврати напускането на страната на Европейски Съюз без съглашение. Премиерът Борис Джонсън даде обещание да форсира темпото на договарянията с Брюксел за обезпечаване на нова договорка, с цел да избегне загуба от опозиционните лейбъристи и проевропейските консерватори в Уестминстър. Между 20 и 40 консервативни депутати обмислят дали да не гласоподават дружно с лейбъристите за прокарването на закон, инструктиращ Джонсън да изиска отсрочване на Brexit, вместо той да извади Англия от Европейски Съюз без договорка на 31 октомври. За да ограничи пълномощията на Народното събрание, министър председателят реши да " замрази " работата му за пет седмици - от 9 септември до 14 октомври.

Григор Димитров vs Федерер в четвъртфинал на US Open

Григор Димитров ще играе на четвъртфинал на US Open за пръв път в своята кариера, откакто победи на осминафинала австралиеца Алекс де Минор. Негов съперник ще бъде петкратният първенец в Ню Йорк Роджър Федерер.

СНИМКА НА ДЕНЯ

[Reuters]
Ураганът " Дориан ", който нощес се стовари върху Бахамските острови със скорост напразно 295 километра в час и провокира големи наводнения и съществени вреди, е на път да връхлети и източното крайбрежие на Съединени американски щати. Във Флорида, Джорджия и Южна Каролина е оповестено изключително състояние и има заповеди за наложителна евакуация на жителите от крайбрежните региони.

Ураганът е един от най-силните, регистрирани в миналото в Атлантика, като през вчерашния ден доближи най-високата 5-а категория. Той се движи доста постепенно, което прави вредите от мощния вятър и изобилните превалявания още по-големи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР