Йордания си пробива път към Сирия през Русия - така

...
Йордания си пробива път към Сирия през Русия - така
Коментари Харесай

Московски вестник: Йордания си пробива път към Сирия през Русия

Йордания си пробива път към Сирия през Русия - по този начин формулира "Комерсант " една от централните тематики във вчерашните договаряния на йорданския външен министър Айман Сафади в Москва с съветския му сътрудник Сергей Лавров.

Двамата дипломати разискаха най-вече обстановката в Южна Сирия и най-много подпомагането на бежанците край сирийско-йорданската граница. Сафади посочи, че на границата са се струпали десетки камиони с филантропични помощи, чакащи от Дамаск позволение да влязат в Сирия. Гостът уточни, че Москва може да спомогне за решение на казуса - в случай че убеди сирийските управляващи да пуснат камионите на своя територия, разяснява вестникът. "Комерсант " отбелязва, че Москва и Аман имат идентичен интерес от споразумяване в Южна Сирия, само че разпределят акцентите по друг метод.

Както акцентира нееднократно Лавров на общата конференция със Сафади, за Русия е приоритет да се прочисти сирийската територия от бойци на групировките "Джебхат ан Нусра " и "Ислямска страна " (ИД). Той означи особено, че споразуменията във връзка зоната за деескалация в региона по никой метод не лимитират, даже плануват усилване на битката с терористите. Сафади пък повтаряше като магическа формула думите прекъсване на огъня и не засегна въобще битката с тероризма, се споделя в материала.

Изданието показва и общи моменти в изказванията на Лавров и Сафади, удостоверили, че двете страни ще съблюдават договореностите във връзка със зоната за деескалация. Според "Комерсант " прочее зоната "де факто към този момент не съществува след започването на интервенцията " на сирийската войска против размирен групировки в Южна Сирия. При все това съглашението остава в действие и съгласно Лавров Русия още чака сътрудниците й да изпълнят поетите отговорности. По думите му Съединени американски щати са поели ангажимент да се договарят с отрядите на опозицията, следена от Вашингтон, с цел да се разграничават те от терористите, само че това не всеки път дава резултат и от време на време резултатът е противоположен, прибавя съветският ежедневник.

Изданието "РБК " установи намаляване на американската интервенция в сирийския спор, което сочели по-специално известията за договаряния сред държавното управление на Сирия и "предимно кюрдските Сирийски демократични сили (СДС) ". През целия спор Вашингтон поддържаше Съюз на демократичните сили в битката им с ИД и борбата със сирийската войска, припомня вестникът. Той цитира сирийския ежедневник "Ал Уатан ", съгласно който високопоставени представители на формален Дамаск и кюрдски опълченци са договорили да вземем за пример кюрдите да смъкват знамената и емблемите си в следените от тях територии източно от р. Ефрат, както и портретите на Абдуллах Йоджалан, историческия водач на Кюрдската работническа партия, приета от Анкара за терористична организация.

Освен това съгласно "Ал Уатан " има договореност кюрдските опълченци да правят отстъпка от всички територии под техен надзор в провинция Хасака, където дружно с държавните войски да бъдат основани контролнопропускателни пунктове. Според други медии като сирийския уебсайт "Мураселон " съглашението планува също част от кюрдските опълченци да се причислят към сирийската войска, кюрдите да предадат петролни и газови залежи на сирийското министерство на петрола, а на държавните войски - четири контролни пункта по границите с Ирак и Турция. В подмяна кюрдите са настояли кюрдският език да бъде включен в просветителните стратегии в зоните, населявани от малцинството, поискали са и високи постове в петролното министерство за техни хора.

Представители на кюрдите в Северна Сирия обаче отрекли пред "РБК ", че контактуват публично със сирийското държавно управление. Според тях медийните известия в този смисъл са пропагандна акция. По-рано президентът на Сирия Башар Асад приказва пред съветска телевизия и заплаши кюрдите с военна мощ, в случай че откажат да договарят, напомня "РБК ".

Бойци на размирен групировки изоставиха бронирана техника и тонове муниции по време на бягството си от южните региони на провинция Дараа. Това описа пред публицисти сирийският военачалник Изар Исмаил, написа "Известия ". Според генерала терористите напуснали зоната преди няколко дни, изоставяйки оръжията си край границата с Йордания. По думите му, представени по РИА Новости, тези титли включват три танка Т-62, бронирани машини на пехотата, две зенитни установки, военна инженерна техника, 40 противотанкови ракети, към 100 противотанкови гранатомета и едрокалибрени стрелкови оръжия. Има оръжия френско и канадско произвеждане, американски храни и лекарства, екипировка от Австралия, Германия и Италия, показва вестникът.

Три двойки съветски щурмови самолети Су-25 кацнаха на съветско военно летище, завръщайки се от Сирия след сполучливо осъществяване на специфични задания, осведоми "Комсомолская истина ". Според министерството на защитата в Москва в течение на месеци водачите всеки ден са правили полети за управление на сирийското въздушно пространство в зоните за деескалация. Всички са препоръчани за държавни награди, показва изданието, описвайки тържественото посрещане на съветските летци. В Русия не престават да се завръщат от Сирия летателна техника, екипажи и механически състав, добавя "Комсомолская истина ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР