Йоловски коментира и проблемите, за които сигнализират пациенти и лекари,

...
Йоловски коментира и проблемите, за които сигнализират пациенти и лекари,
Коментари Харесай

И в детските градини, и в яслите ще бъдат въведени електронни извинителни бележки

Йоловски разяснява и проблемите, за които алармират пациенти и лекари, след въвеждането на електронни предписания за антибиотици и лекарство за диабет: " Откакто са въведени електронните предписания в края на 2020 година има издадени над 38 млн. Почти всички са изпълнени. В понеделник стартираха белите предписания. До петък са издадени 135 000, 60% са изпълнени в петък. За жълтите и зелените предписания осъществяването е 100%. Проблем със системата няма ".

По думите му една от най-честите рецензии за белите предписания е, че когато става въпрос за лекарство от успореден импорт, неговият народен регистрационен номер не е посочен. Това е поправено и чака утвърждение от Министерство на здравеопазването, увери министърът.

" Всички лекари са задължени да работят с Националната здравно-информационна система. Всички лекари, вързани към медицински програмен продукт, могат да изписват антибиотици. Тези, които не са могли, или имат проблем със свързаността, или нямат предпочитание да работят електронно ", твърди Йоловски.

Според отрасловия министър не би следвало въобще да се мисли за връщане на хартиените предписания и прегледи. Преходен интервал е имало, сподели още той - от декември 2020 година след издаването на първата електронна рецепта.

" За интервала от януари 2022 година до 16 октомври тази година са издадени малко над 44 000 електронни бели предписания. За първите три дни, откогато станаха наложителни, към този момент има повече, в сравнение с за две години и половина ", добави Александър Йоловски.

Не е имало задоволително предпочитание да се работи с електронните предписания до момента, счита той и добавя, че би трябвало да бъдем все по-електронни.

" Предстои да се сътвори указател, посредством който при изписване на несъмнено лекарство медикът да бъде сигурен, че в аптеката ще го има. Водим диалози с Министерство на здравеопазването, има нужда от повече проследимост на медикаментите ", сподели още министърът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР