Йохансон взе участие в дебати за бъдещето на Шенген в

...
Йохансон взе участие в дебати за бъдещето на Шенген в
Коментари Харесай

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния положиха всички усилия и...

Йохансон взе присъединяване в диспути за бъдещето на Шенген в първия ден от новата пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург. Дискусиите са генерирани от решението на Германия да възвърне инспекциите по сухопътните си граници с Франция, Полша, Чехия, Австрия и Швейцария.

 

“Горда съм, че пребивавам в Шенгенското пространство. Четиристотин и петдесет милиона души в 29 страни, които могат да се движат свободно в Европа. Близо 30 % от нашето население живее в погранични райони. Петдесет милиона души живеят до вътрешна граница в радиус от 20 км. Затова свободното придвижване има първостепенно значение за нашите жители и мярка, като тази, наложена от Германия, би трябвало да е краткотрайна и е последна мярка ”, безапелационна бе тя.

По думите й полицейското съдействие и обменът на информация са жизненоважни за битката с проведената престъпност.

 

“Укрепихме Шенген през последните пет години. Започнахме тези промени на политическо равнище. Исках от административно ръководство да преминем към политическо водачество и вдишване на политическа отговорност. В началото на моя мандат видях доста импровизация. Няма неприятно в това, само че координацията е доста по-добър метод ”, посочи еврокомисарят.

 

Според нея контролът по вътрешните граници би трябвало да е се ползва единствено в краен случай, която да е краткотрайна и строго съразмерна, да дава отговор на условията за вътрешната сигурност, да се постанова при ясни условия, в противоположен случай се подкопават устоите на свободното придвижване.

“Никой не желае да стои на дълги опашки по границите. Не желаеме да спрем бизнеса, туристите, жителите. Алтернативите за контрола на вътрешните граници са взаимно наблюдаване, взаимни полицейски дейности, с цел да имат минимално влияние върху трансграничното придвижване. Трябва да подсигуряваме свободното придвижване в бъдеще ”, посочи Йохансон.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР