Южноафриканската операция Dudula vigilantes поставя началото на нова вълна от ксенофобия

...
Йоханесбург, Южна Африка – Години наред Фрийман Бхенгу се опитва
Коментари Харесай

Йоханесбург, Южна Африка – Години наред Фрийман Бхенгу се опитва да изкарва прехраната си в Совето, градчето в покрайнините на страната търговска столица Йоханесбург, където е израснал. Окабелявал е къщите, помагал е в ремонта им и дори е управлявал местния футболен талант. Но нищо не остана.

На 16 юни 2021 г. Бхенгу, тогава 45-годишен, предприе деветчасово пътуване с автобус от Хановер, град в провинция Северен Кейп, до Совето. Той нямаше търпение да присъства на стартирането на Operation Dudula, масово движение, което лобира срещу африкански мигранти без документи.

Продължете да четете

списък от 4 елемента Снимки: Десетки мигранти и бежанци пристигат на границата между САЩ и МексикоГраничният град на САЩ е „на преломна точка“ на фона на нарастване на пристигащите бежанци и мигрантиМарк Рюте от Холандия: Време е да се сбогувамеНа фона на спора за канала хаитянските мигранти се подготвят да напусне Доминиканската републикакрай на списъка

Дудула означава „избутване“ на зулуски език.

От години хора от съседни страни идват в най-индустриализираната икономика на Африка, търсейки икономически просперитет. Много са чернокожи, като по-голямата част от Южна Африка, където 7,7 процента бяло малцинство все още контролира лостовете на богатството.

През последните две десетилетия възникна напрежение между чернокожите южноафриканци и тези мигранти. Местните казват, че са заели работни места, които трябва да им принадлежат, и обвиниха много мигранти, че развиват процъфтяваща търговия с наркотици в градовете.

Дейл Маккинли, говорител на групата за застъпничество Kopanang Africa Against Xenophobia (KAAX), приписва нарастването на антиимиграционните настроения на „социално-икономическите реалности на мнозинството“.

От 2021 г. около една трета от южноафриканците са безработни.

„Хората са отчаяни, хората страдат и в резултат на това се обръщат към най-уязвимите и най-лесните мишени, които са мигрантите, и по-специално нелегалните мигранти и тези, които нямат документи“, каза Маккинли пред Al Джазира.

На този фон Бхенгу се присъедини към стотици други недоволни хора в обществена зала в Дипклооф, Совето, за стартирането на операция Дудула.

16 юни, празнуван в Южна Африка като Ден на младежта, е от особено значение в Совето, общност с чернокожо мнозинство. На този ден през 1976 г. полицията откри огън по време на протест, убивайки 176 студенти според официални оценки.

Но Номзамо Зондо, изпълнителен директор на базираната в Йоханесбург правозащитна група, Институт за социално-икономически права (SERI), казва, че членовете на Operation Dudula са „предприемачи на насилие“, използващи историята като претекст, за да мобилизират местните срещу уязвимите слоеве от обществото.< /p>

Нова вълна от ксенофобия

Първата значителна вълна от ксенофобски атаки се случи през май 2008 г. в град Александра, който граничи със Сандтън – квартал Йоханесбург, считан за най-богатата квадратна миля в Африка – и се разпространи в цялата страна, убивайки 60 души.

Мигрантите от Зимбабве, Мозамбик и Малави бяха обвинени в „кражба“ на работни места и социални жилища, запазени за южноафриканци, и продажба на наркотици в страна, където според статистиката употребата на наркотици започва средно на 12-годишна възраст.

Бхенгу каза пред Al Jazeera, че първоначално се е присъединил към онлайн движение за солидарност, Поставете Южна Африка на първо място в X, преди това Twitter, по време на пандемията от COVID-19 през 2020 г. Членовете бяха разочаровани, че бизнесът, управляван от мигранти, работи, въпреки че местните жители бяха засегнати от икономическото забавяне.

През юни 2021 г. тя се превърна в операция „Дудула“, набирайки недоволни младежи в големите градове. Много от нейните членове са безработни и някои като Bhengu се отказаха да търсят работа, за да станат активисти на пълен работен ден.

В деня на стартирането си операция Dudula беше насочена към улични амбулатори от чуждестранен произход в операция за претърсване и изземване, ръководена от антиимигрантския активист Нхланхла „Лукс“ Дламини. Около 1000 членове също нахлуха в слухове, че се намират за наркотици, и изгониха мигранти, заподозрени, че незаконно заемат домове за социални грижи.

„Отидохме до пощенския клон на Diepkloof и изгонихме незаконни скуотери там. След това отидохме в хостела Diepkloof, за да се срещнем със синдиката на шофьорите на камиони. Нашето разузнаване ни каза, че има две къщи, незаконно заети от чужденци“, каза Бхенгу пред Ал Джазира.

Продължаващото недоверие между местните жители и чуждестранните мигранти се „изостря от провокативни разкази, разпространявани от някои влиятелни обществени личности … и членове на общността“, според проучване от 2023 г. на Института за изследване на сигурността (ISS).

„Младите хора приписаха [Операция Дудула] като по-ефективна от правителството при прогонването на мигранти без документи. Те добавиха, че обществените протести и маршовете, включващи ограбване на бизнеси, притежавани от мигранти, също са оправдани, доколкото са провокирани от незаконно притежаване на бизнес от мигранти“, се казва в доклада.

Рингисай Чикохомеро, изследовател на ISS, който е автор на проучването, каза пред Al Jazeera, че местните жители и мигрантите в рамките на общините са култивирали взаимозависимост като съседи и колеги, където всеки работещ мигрант наема поне двама местни жители. Той твърди, че правителството трябва да създаде повече възможности за взаимодействие между мигрантите и местните жители.

Според проучване на ISS само 6,7 процента от населението са мигранти, но те допринасят с цели 9 процента за БВП. Чуждите граждани, живеещи в Южна Африка, дават значителен принос за икономиката, вместо да бъдат бреме, добавя директорът на SERI, Zondo.

Данмор Чума, изпълнителен директор на Chronicles of Refugees and Immigrants (ChRI), каза, че работещите мигранти, които се връщат обратно в съседни страни, плащат данък върху добавената стойност върху стоките и данък върху избирателния режим на пътищата.

Той каза пред Ал Джазира, че медийният фокус е върху „конкуренцията между бедни мигранти и бедни местни жители“, вместо върху неефективността на вътрешните работи при издаването на документи на мигранти и бежанци.

Нова сфера на влияние

През април 2022 г. президентът Сирил Рамафоса осъди операция „Дудула“ като „подобна на бдителност сила“, която разделя африканците. Въпреки това се смята, че властите са бавни в справянето с растящата мафиотска справедливост.

Застъпническите групи също така твърдят, че полицията и Министерството на вътрешните работи са се сговорили с Операция Дудула при провеждането на акции.

Групата наскоро се присъедини към вътрешните работи в съдебно дело за предотвратяване на удължаването на Зимбабвийското разрешение за освобождаване (ZEP), което предоставя на 178 000 зимбабвийци визи за пребиваване в Южна Африка. Удължаването на ZEP трябва да изтече на 31 декември 2023 г.

Кристофър Фишър, правен изследовател в базирания в Йоханесбург мозъчен тръст, Фондация Хелън Сузман, каза, че групата „мъти водите“, като променя фокуса на случая ZEP от надлежен процес, дължим на притежателите на разрешителни, които са били в страната от 2009 г. на „нелегална имиграция“.

Говорителят на полицията бригаден генерал Атленда Мате каза пред Al Jazeera, че твърденията за тайно споразумение от страна на полицията са „неоснователни“ и настоя полицията да действа в рамките на закона.

„Ние опровергаваме всякакви твърдения... че полицейските служители поддържат и се заговорят с групи за упражняване на ксенофобски атаки срещу чужденци или нелегални имигранти в страната“, каза Мате.

През последните месеци операция „Дудула“ промени стратегията си, за да спечели повече влияние на национално ниво преди изборите през 2024 г.

Този май Зандиле Дабула, нейният бивш генерален секретар, беше избран за лидер на операция Дудула, след като бившият лидер Дламини, който получи две години условна присъда за кражба с кражба, прекъсна връзките си с групата.

През август тя се регистрира като политическа партия в избирателната комисия и в момента извършва проверка на членовете.

Дабула казва, че партията ще настоява за масово депортиране на мигранти и ще се върне към първоначалния си мандат да се бори за „предните служители на COVID-19, основните работници и патрули, които [бяха] пренебрегнати и обещаха лъжи“ от правителството. Това са поддръжниците, които иска да привлече в партията, казва новият лидер.

Анализаторите казват, че стратегията е популистка. Но лидерите на новата партия казват, че просто искат да осъществят политическа промяна.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР