Йоана Илиева спечели европейската титла на сабя за жени до

...
Йоана Илиева спечели европейската титла на сабя за жени до
Коментари Харесай

Българка е европейска шампионка по фехтовка

Йоана Илиева завоюва европейската купа на сабя за дами до 23 години на шампионата на Стария континент в Будапеща. Фехтовачката ни сподели необикновено мощна игра, мина с лекост и с голяма скорост през всичките си съпернички и под управлението на старши треньора на националния тим Ивайло Воденов сподели качества, с които се печели олимпийски орден.

В конкуренцията за купата участваха 46 състезателки от 15 страни, измежду които четири българки – Йоана Илиева, Емма Нейкова, Белослава Иванова и Калина Атанасова.

Йоана Илиева показва отлична форма и съвършена игра още в групите, където записа шест победи от шест срещи. Възпитаничката на фехтовална академия Васил Етрополски влезе в елиминациите под N1 и даде поръчка за купата още в самото начало на надпреварата. В първия дуел от елиминациите, за място измежду най-хубавите 16, жребият изпрати Йоана против друга българка – Емма Нейкова, като успеха беше за Илиева: 15:8. В идната среща българката показва шампионска игра и в профил Бенедета Фузети от Италия с 15:3. В дуела за място на полуфиналите Илиева победи Матилде Муру от Франция с 15:9. В полуфинала Йоана още веднъж сподели нападателна и прецизна игра и се наложи над Ана Шпиец от Унгария с 15:6. Във финала сабльорката ни игра със самочувствие и не даде късмет на съперничката си Сабина Мартис от Румъния – 15:8 за Илиева и заслужена шампионска купа. С играта си в Будапеща Йоана надскочи равнището си от 2020 година, когато стана европейска шампионка за девойки до 20 години в Хърватия.

„ Йоана мина с голяма скорост през всички съпернички, като ги превъзхождаше във всички детайли на играта, “ разяснява златния орден на Илиева Запрян Ванчев, член на Управителния съвет на Българска федерация по фехтовка и шеф на Фехтовална академия Васил Етрополски. „ Тя сподели прецизна фехтовална техника във всеки пердах, необикновено високо равнище на централизация от първата до последната минута на надпреварата и игра без сривове и разпределяне. Беше нападателна през всеки един пердах, постановяваше играта си, взимаше бързи решения и също така беше извънредно вариативна. Такава игра е почтена за олимпийски орден, а за Йоана може да се приказва единствено със суперлативи. Никоя от нейните съперничи не получи късмет да мине повече от 10 туша и това е показателно за опциите на нашата сабльорка. “

Още две българки влязоха измежду най-хубавите 32 на Европейското състезание за дами до 23 години. Белослава Иванова се класира на 28 място, а Емма Нейкова приключи шампионата 31-ва. Калина Атанасова не излезе от групите след сложен чоп и се класира 37-ма.

Много положително показване записа и състезателят ни на шпага Йордан Гълъбов, който приключи конкуренцията при мъжете до 23 години на 10 място. В конкуренцията на 85 фехтовачи от 26 страни той игра решително и малко не му доближи да спори за медалите. Гълъбов излезе от групите с шест победи от шест багра и влезе в елиминациите под N6. В първия си дуел, за място измежду най-хубавите 32, шпажистът ни победи Конрад Веененбос от Холандия с 15:12. В идната среща Гълъбов се наложи с 15:7 над Тобиас Векерле от Германия и си подсигурява място в топ 16. В дуела за място измежду най-хубавите 8 Гълъбов отстъпи пред Никита Кошман от Украйна с 12:15 и приключи надпреварата на 10 място.

Васил Ивакимов се класира 41-ви, Рахим Рашайда е 54-ти, а Радослав Стойчев е 68-ми.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР