Yettel за поредна година е в чeлнaтa дeceтĸa на ĸлacaцията

...
Yettel за поредна година е в чeлнaтa дeceтĸa на ĸлacaцията
Коментари Харесай

Yettel в Топ 10 най-добри работодатели в България според индекса Career Show за 2022 г. -

Yettel за поредна година е в чeлнaтa дeceтĸa на ĸлacaцията Топ 100 на нaй-дoбpите paбoтoдaтeли в Бългapия зa 2022 година и е първи измежду огромните телеком оператори у нас.

Индексът на Career Show годишно отличава най-хубавите работодатели в България за цeлeнacoчeните им ycилия зa пoдoбpявaнe нa paбoтнaтa aтмocфepa и ycлoвиятa нa тpyд y нac и е формиран на база извоювани български и интернационалните оценки през последните 3 години.

„ Изминалите три години бяха сложни за фирмите. Въпреки това Yettel продължава да посреща провокациите на изменящия се свят и да е водач в използването на отлични работодателски практики, които слагат в центъра благоденствието и здравето на нашите клиенти и чиновници. Да осигуряваме постоянна претовареност на хиляди и да влагаме в чиновниците си, в тяхното личностно и професионално израстване, да споделяме най-хубавите си практики с компании със сходно мислене – това са единствено някои от методите, по които сътворяваме същинска стойност, подобряваме живота на хората и влияем позитивно на обществото “, разяснява Галина Чулева, основен шеф „ Управление на хора и просвета “ в Yettel.

Освен че усилва екипа си и не стопира да обогатява листата с придобивки за своите чиновници, Yettel непрекъснато влага в благосъстоянието на хората и тяхното професионално израстване, като инициира стратегии за виртуални независими образования (LinkedIn Learning за всички), годишни просветителни грантове, академии за образование, подпомагащи развиването на гениите, и образования за отговорно държание към околната среда. Една от основните работодателски начинания на оператора е обществената стратегия Open Mind, която дава късмет на хора с разнообразни благоприятни условия да добият действителен професионален опит и сполучливо да се осъществят на трудовия пазар. В поддръжка развиването на младите гении е стажантската стратегия на Yettel, с помощта на която стажантите получават скъп на практика опит като част от екипите на планове, развивани в компанията, и опция за действителен старт в кариерата. Израз на устрема на компанията да дава най-хубавото за своите чиновници е и министажантската стратегия „ Втора промяна “ за деца на чиновници на компанията, ориентирана към ранното кариерно насочване на младежите и в помощ на родителите.

Методологията на показателя Career Show, по която се правят оценка фирмите, е общ брой от точки, основан на извоювани награди от състезанията: Career Show Awards 2021, Career Show Awards 2020, Career Show Awards 2019, Forbes Business Awards 2021, Forbes Business Awards 2022, Top Employer Institute и Капитал Топ 100 Най-големи компании.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР