Yettel даде старт на пакета от услуги , с който

...
Yettel даде старт на пакета от услуги , с който
Коментари Харесай

Yettel удължава живота на мобилните устройства с новия си пакет от услуги „Смартфон Вселена“

Yettel даде старт на пакета от услуги, с който ще предложи високо равнище на експертна грижа за мобилните устройства във всеки стадий от техния витален цикъл. Иновативният 360-градусов метод е последваща стъпка към реализиране на извънредно потребителско преживяване в процеса на владение на устройство – от покупката, през неговата отбрана и поддръжка, до преработването му и избора на ново.

Огромното многообразие от устройства и предложения е първият дирек на „ Смартфон Вселена “, който ще оказва помощ на потребителите да вземат преференциално идеалните за тях нови смарт устройства. Портфолиото на телекома включва голяма гама от марки и модели смарт телефони, носими смарт устройства, преносими компютри и други аксесоари. Сред неповторимите оферти на оператора са и устройствата по двойки, комбиниращи смарт телефони и джаджи с електроника за дома. Предложенията от „ Смартфон Вселена “ идват и с гъвкави условия за заплащане – в брой или разсрочено, с три разновидността на, както и с ваучер за аксесоар.

 Смартфон галактика

Със „ Смартфон Вселена “ Yettel ускорява и фокуса върху удължаването на живота на обичаните устройства – ангажимент, който пое при започване на 2023 година, когато стана първият телеком у нас, въвел три години безвъзмездна гаранция за всеки смарт телефон в каталога си вместо общоприетите две. За да предложи оптимална отбрана за устройствата, операторът комбинира удължената гаранция за фабрични недостатъци с опция за два разновидността на застраховка, която дава отбрана при инцидентна или злонамерена щета или кражба на апарата. Водеща роля в удължаването на живота на устройствата има и сертифицираният сервизен център на Yettel, който обслужва гаранционно и извънгаранционно най-популярните марки и модели смарт телефони, без значение от кое място са закупени. Клиентите с абонаментен проект от Yettel могат и да вземат авариен смарт телефон от същия клас за интервала на премахване на повредата и да проследят хода на поправката онлайн.

С услугите на „ Смартфон Вселена “ Yettel поема уговорката да бъде до потребителите и когато се разделят със остарелия си смарт телефон и е време за нов. Стремежът на компанията е да предизвиква виновното прилагане на електронни устройства и да оказва помощ на всеки да даде своя принос за по-чиста околна среда. Ето за какво с програмата „ Рециклирай и спести “, при покупка на ново устройство, клиентите получават отстъпка против връщане на остаряло. Така, като се изключи че имат опция да вземат нов уред по-изгодно, те оказват помощ и за генерирането на по-малко електронен боклук и пестенето на скъпи запаси. За в допълнение облекчение, Yettel разполага с пунктове за преработване във всеки магазин от комерсиалната мрежа, където целогодишно клиентите могат да връщат остарели телефони, смарт устройства, дребна електроника и кабели, без това да е обвързано с покупка.

Още през 2008 година Yettel вкара, и през годините продължи да развива, стратегии за преработване на излезлите от приложимост устройства. С 5-годишната си тактика за резистентност телекомът поe съответен ангажимент посредством разнообразни начинания да не допусне 127 000 кг електронни боклуци да попаднат на сметището.

Повече за пакета от услуги „ Смартфон Вселена “ можете да откриете
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР