Yettel??? Аз и без това още си им казвам Globul

...
Yettel??? Аз и без това още си им казвам Globul
Коментари Харесай

Как Мтел стана А1, а Глобул се превърна в Yettel

" Yettel??? Аз така и така още си им споделям Globul " - импулсивно възкликна образована пловдивчанка след известието от четвъртък, че телекомуникационната компания Теленор се ребрандира като Yettel.

Новината пристигна изведнъж, само че в действителност не беше непредвидена. Лицензът за комерсиалното име Теленор изтече през 2021 година, а мениджмънтът на компанията от дълго време спрягаше няколко вероятни имена за компанията.



Едно от тях бе О2, защото компанията-майка PPF Group има мобилни оператори с това име в Чехия и Словакия. Това обаче стана мотив за още по-закачливи мнения на наблюдателните клиенти в България, които вършиха аналог с другия огромен състезател на пазара - А1. Потребителите обобщиха небрежно измененията с националната мъдрост " Преоблякъл се Илия, погледнал се, отново в тия ".

Това не е първата промяна на марката на телекома. До есента на 2014 година компанията се споделяше Глобул. Юридическото наименование на компанията бе променено на „ Теленор България “ ЕАД и отразяваше смяната в собствеността й, откакто интернационалната телекомуникационна компания Теленор Груп закупи GLOBUL за 717 милиона евро.

Пет години по-късно с телекома още веднъж имаше договорка и Теленор България, дружно с Теленор Унгария и Теленор Сърбия станаха част от PPF Group. Както и при предходните смени на името, за клиентите нищо няма да се промени. Няма да е нужно да преподписват старите си контракти.

А помните ли Мобилтел?

А спомняте ли си Мобилтел? Първата GSM мрежа в България, пусната в далечната 1995 година. Това беше първото име на компанията, а марката бе Мтел. Голямата смяна пристигна през 2018 година, когато компанията публично промени името си на А1 България. Обяснението тогава бе, че А1 Group желае да сътвори обща корпоративна еднаквост и по-добро потребителско обслужване в другите страни.

И до момента към момента има хора, които не са привикнали с абревиатурата и по инерция назовават телекома Мтел. Други пък, изключително тези, които са употребили услугите за интернет на Близу или Евроком, които бяха добити от компанията, продължиха да назовават по този начин и до през днешния ден доставчика си.

Виваком също не остана по-назад. Компанията има цели пет лога - от БТК през Вивател до Виваком.

" Тримонциум " въпреки всичко остана

В случая с хотел „ Тримонциум” локалният национализъм победи. Когато през 1998 година хотелът бе платен от турската верига „ Принцес груп” и претърпя огромна реорганизация, на фасадата, напълно естествено, се появи " Тримонциум Принцес ". През 2013 година обаче американската верига „ Рамада” закупи ръководството на хотела посредством франчайз и на покрива изгряха още едни светещи букви - Рамада Принцес.



Новата компания махна името " Тринмонциум " от фасадата и това предизвика пловдивчани. Неправдата бе поправена по някое време и буквите на " Тримонциум " още веднъж бяха инсталирани. Градската мълва споделя, че заслугата за реабилитирането на Тримона била на тогавашния шеф Ерол Олджан.

Пиарът на хотела Ертен Късова му разказала, че американските притежатели са разпоредили свалянето на надписа. Обяснила му и че пловдивчани са доста чувствителни към дейности, засягащи знаците на града. След като схванал защо става въпрос, Олджан съумял да убеди задокеанските шефове, че надписът би трябвало да се върне.

Имаше едно време една банка

В недалечното минало в България стъпи една дребна банка - " Емпорики банк България ". В Пловдив офисът й беше против площад " Съединение ". През 2014-а тя беше преименувана на комерсиална банка " Виктория ", само че това не провокира кой знае какви разтърсвания, защото потребителската <210> база не беше доста огромна. Сега не съществува. Тя беше дъщерна на банкрутиралата КТБ, а по-късно акциите бяха изкупени от Инвестбанк.

Практиката сочи, че в банковия бранш при сливания и придобивания доста рядко се стига до съществена промяна на името. За да няма комплициране измежду клиентите, се употребява марката на по-голямата финансова институция. А от време на време новият притежател изобщо не стига до промени на локалния пазар. Пример за това е Банка ДСК - толкоз позната и известна на генерации българи, че след придобиването й от ОТП Груп тя продължи да употребява това комерсиално име.

Фейсбук стана Мета



В края на предходната година Facebook се преименува на Мета. Решението изненада елементарните консуматори, само че създателят на платформата Марк Зукърбърг съобщи, че задачата е да покаже, че компанията се разгръща в разнообразни сфери и не е обвързвана единствено с един артикул. " Мета " от гръцки значи „ отвъд”. Смяната на името се извърши в миг, когато Facebook бе подложен на строго наблюдаване от законодателни и регулаторни органи в доста страни след разкритията, че виртуалните й платформи предизвикват много вреди в действителния свят.

Преименуването може би ненапълно е опит да се поправи репутацията на Facebook и да се стартира на чисто след поредицата удари върху облика на компанията, проучват специалисти.

През предходната година и имунизацията против COVID-19 на компанията AstraZeneca смени името си на “Васкеврия “. Съставът обаче остана същият. От EMA по този начин и не оповестиха публично за аргументите, свързани с решението, само че от информацията в уеб страницата на шведската организация за медицински артикули стана ясно, че настояването за смяната на името е било утвърдено от европейската организация на 25 март 2021 година

Точно по това време започнаха да се натрупат данни, създаващи терзания от потреблението на препарата на AstraZeneca. Няколко страни, измежду които и България, краткотрайно стопираха потреблението на имунизацията поради подозрения по отношение на сигурността.

Пет аргументи за значимата стъпка
Защо една компания се взема решение на такава огромна стъпка като промяна на името? При това мероприятието никога не е на ниска цена. Процедурите включват ребрандиране и смяна на офисите, масирана рекламна акция, пребрандиране на автопарка, нови униформи за чиновниците. Без да броим разноските по лицензи или план за нова марка. Има няколко теоретични аргументи, които обаче изискват незабавни ограничения, изброяват от rebrand.bg.

1.Марката наподобява старомодно и безлично

В този случай би трябвало да вземете незабавни ограничения. Ако изглеждате старомодно, неубедително и безлично, какво ще накара потребителите да считат продуктите ви за съвременни, качествени, удовлетворяващи потребностите им? Как да ви отличат от безбройните съперници и за какво да ви предпочетат?

2. Бизнесът е надраснал съществуващата еднаквост на марката

Това се случва много постоянно с бурно разрастващите се бизнеси. Вариантите са доста - към този момент оферирате доста повече артикули и услуги, излезли сте от географски ограничавания район, в който сте почнали, сменили сте бизнес модела, стъпвате на нови пазари - даже интернационалните, и се насочвате към нови целеви групи, и т. н.

3. Потребителите се трансформират

Ако произвеждате артикули за избрана възрастова група, тази смяна е изключително бърза и дълбока. Милениалите са доста по-различни от поколението Х преди тях, а поколението Z, за което работите сега, значително се отличава в упованията и претенциите си от милениалите. Ребрандирането ще приведе идентичността на марката ви в сходство със спецификите и ползите на потребителите.

4. Сливания и придобивания

Когато два обособени бизнеса стават едно, ребрандингът е част от ограниченията, с цел да се слеят те сполучливо в неделимо цяло освен организационно, само че и за потребителите, сътрудниците, екипа.

5. Страдате от рецесии и кавги

Когато, без значение от аргументите, бизнесът ви е заплетен в скандални обстановки, довели до загуба на доверието на обществеността, ребрандирането е неотложно.
Свързани вести Марк Зукърбърг ще преименува "Фейсбук " "Теленор " сменя името, вижте по какъв начин ще се казва
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР