Йеменските хуси са отвлекли танкер в Червено море, като сред

...
Йеменските хуси са отвлекли танкер в Червено море, като сред
Коментари Харесай

Кои са йеменските бунтовници хуси, отвлекли танкер с българи

Йеменските хуси са отвлекли танкер в Червено море, като измежду екипажа му има българи. Това заяви Израел в неделя, обвинявайки Иран, че стои зад похищението на плавателния съд.

„ Това е следващият акт на ирански тероризъм, който показва скок напред в иранската експанзия против жителите на свободния свят и основава интернационалните последствия, когато става въпрос за сигурността на световните морски направления “, се прибавя в изказването от офиса на израелския министър председател Нетаняху.

Подкрепяните от Техеран йеменски бунтовници хути в последно време настояват, че са направили редица набези против страната и заплашиха да продължат, в случай че войната против " Хамас " в Газа не бъде прекъсната.

Групата “Ансар Аллах ” завзе столицата на Йемен Сана през 2014 година и управляват огромни територии от страната. Тя е учредена при започване на 1990-те в северната йеменска провинция Саада. След това, известните като “Вярващите младежи ”, оказват отпор на въздействието на Саудитска Арабия, ставащо все по-силно в Йемен.

Въоръжената формация има сходна на " Хизбула " и " Хамас " роля, преливайки въздействието си в политически упоритости.

Хусите, чийто представители съставляват отклонение на шиитския ислям, се включиха във войната сред Израел и " Хамас ", която бушува на повече от 1600 километра от централата им в Сана, изстрелвайки безпилотни самолети и ракети. Част от подкрепяна от Иран " Ос на съпротивата ", хусите се сплотиха в поддръжка на палестинците и отвориха нов фронт за придвижването, което води война от осем години против ръководената от Саудитска Арабия коалиция в Залива.

Часове преди отвличането на танкера представителят на йеменските хуси Яхия Сариа съобщи в канала в " Телеграм " на бунтовниците, че те ще вземат на прицел всеки транспортен съд, притежаван или употребен от израелски компании, или пък плаващ под израелски байрак.

Лозунгът на хусите е: " Смърт на Америка, гибел на Израел, проклинание за евреите и победа за исляма ".

Хусите са значима част от " Оста на съпротивата ", която се опълчва на Израел и Съединени американски щати и прави набези в целия район от 7 октомври. Подкрепяни от Иран иракски военни групировки обстрелват американските сили в Ирак и Сирия, а ливанската формация " Хизбула " разменя огън с израелските сили на границата сред Ливан и Израел.

Хусите демонстрираха своите качества с ракети и дронове по време на войната в Йемен посредством офанзиви против Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Водената от саудитците коалиция упреква Иран, че въоръжава, образова и финансира хусите. Групата отхвърля да е прокси на Иран и твърди, че създава личните си оръжия.

В продължение на повече от година в Йемен царува релативно успокоение на фона на водените от Организация на обединените нации старания за реализиране на мир. Саудитска Арабия води диалози с хусите в опит да излезе от войната, защото Рияд се е съсредоточил върху икономическите си цели вкъщи. Атаките с ракети и дронове от страна на хусите против Израел обаче покачиха риска от спор за Саудитска Арабия.

През 2019 година хусите поеха отговорност за офанзива, която краткотрайно извади от строя повече от половината от добива на нефт в Саудитска Арабия. Съединени американски щати обявиха, че Иран е виновен за офанзивата, само че Техеран отхвърли това обвиняване.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР