Язовирната стена на Каховската водноелектрическа централа рухна, а десетки селища

...
Язовирната стена на Каховската водноелектрическа централа рухна, а десетки селища
Коментари Харесай

Взривена е част от язовирната стена на Каховската ВЕЦ в Херсонска област. Русия и Украйна с взаимни обвинения за инцидента

Язовирната стена на Каховската водноелектрическа централа рухна, а десетки селища по поречието на река Днепър в следената от Русия част на Херсонска област в Украйна са застрашени от наводняване. Кметът на Нова Каховка Владимир Леонтиев заяви в Телеграм, че горната част на ВЕЦ-а е била разрушена при нощен обстрел.

" Около 2 часа през нощта бяха осъществени многочислени удари по Каховската водноелектрическа централа, които унищожиха това, което елементарните хора назовават ​​клапани. В резултат на това водата от язовир " Нова Каховка " стартира да се изхвърля неконтролируемо надолу по течението ", добави Леонтиев пред кореспонденти.

По думите му няма непосредствена потребност от евакуация на жителите на Нова Каховка. Според кмета оптималното равнище на водата ще е 4 метра.

Според представител на службите за реакция при изключителни обстановки, представен от ТАСС,  ударът по оборудването евентуално е бил нанесен с реактивна система за залпов огън " Олха ".

За разрушаването на стената удостовери и оперативното командване " Юг " на украинската войска, представено от организация УНИАН. От въоръжените сили на Киев упрекнаха съветските войски, че са взривили язовира, и прибавиха, че се обяснява степента на разрушенията, скоростта и размерите на водата, която изтича, както и регионите на евентуалното наводняване.

Руските медии от своя страна настояват, че обстрелът е дело на Въоръжените сили на Украйна. 

Украинското министерство на вътрешните работи прикани жителите на 10 селища на десния бряг на реката и на части на град Херсон да съберат нужните документи и домашни животни, да изключат електроуредите и да изоставен региона. Ведомството предизвести и за допустима вълна на дезинформация.

Украинският президент Володимир Зеленски пък привиква изключително съвещание на Съвета за национална сигурност и защита, заяви в Туитър секретарят на съвета Олексий Данилов. Държавният глава упрекна Русия за разрушаването на оборудването, и добави, че то е посочило, че силите на Москва " би трябвало да бъдат изгонени " от цяла Украйна.

Разрушаването от Русия на стената на язовир " Нова Каховка " е " екоцид ", само че националните и районните управляващи работят за гарантиране сигурността на локалните поданици, написа в Телеграм началникът на украинската президентска администрация Андрий Ермак.

Той добави, че съветските дейности съставляват и опасност за намиращата се в близост Запорожка АЕЦ, без да конкретизира. Представител на назначените от Москва управляващи в Запорожка област обаче отхвърли да има сходна опасност.

В следената от Киев част на Херсонска област стартира евакуация на популацията от региона на язовира. Украинските управляващи там оповестиха, че " водата ще доближи сериозни нива до пет часа ".

Междувременно ТАСС заяви, като се базира на службите за реакция при изключителни обстановки, че от разрушаването на язовирната стена ще бъдат наранени към 80 селища.

Язовирната стена на " Нова Каховка " е висока 30 метра и е дълга 3,2 км. Съоръжението е издигнато през 1956 година по поречието на река Днепър като част от водноелектрическата централа " Каховка ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Язовирът доставя с вода Кримския полуостров, анексиран от Русия през 2014 година, както и Запорожката АЕЦ, която също е под съветски надзор.

Обемът на водата във водохранилището се приближава до този на Голямото солено езеро в американския щат Юта.

Инфо: dnes.dir.bg

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР