Язовирите в Северозападна България имат издадени 154 предписания за отстраняване

...
Язовирите в Северозападна България имат издадени 154 предписания за отстраняване
Коментари Харесай

Проверка на язовирите в Северозападна България установи 154 нередности

Язовирите в Северозападна България имат издадени 154 наставления за премахване на несъответствия, като към половината от тях са свързани с механически неизправности. Това е оповестено на среща на ръководителя на Държавната организация за метрологичен и механически контрол Петър Горновски с регионалните шефове на Враца, Монтана и Видин.

Много насъбрани проблеми има на язовирите на територията на общините Хайредин, Борован и Криводол, където притежателите не извършват предписанията, се схваща от известието. В същото време язовирите там са от каскаден вид и проблем в един може да се придвижи върху останалите. " Изключително сме обезпокоени, тъй като повреда в някой от тези язовири ще има резултата на доминото за другите, а всички те заплашват и съответни обитаеми места ", акцентира Горновски. От началото на годината инспектори на ДАМТН са ревизирали всичките 91 водоеми в региона, като са дадени 56 наставления по техническата документи и 54 за безвредната им техническата употреба. Предстоят нови взаимни инспекции с регионалната администрация.

На територията на област Монтана с нередности са 5 язовира като най-тревожно е положението на язовир Мишковец, който е благосъстоятелност на община Берковица. Там са правени взаимни инспекции на инспекторите на държавната организация и регионалната администрация, само че общината не е подхванала ограничения за премахване на неизправности. Особено обезпокоително е, че не се съблюдава и направеното наставление за поддържане на задоволителен свободен размер.

Видин е региона с минимум установени нарушавания. При общо 37 язовира са дадени 16 наставления, най-много свързани с документите.

Особен акцент при контрола на язовирите ДАМТН слага на Северозападна България, тъй като това е един от районите с максимален интензитет на преваляванията и е значимо те да са механически изправни и подготвени да поемат внезапно повишение на водните размери.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР