Язовир Ястребино“ съвсем скоро ще стигне до нивото, при което

...
Язовир Ястребино“ съвсем скоро ще стигне до нивото, при което
Коментари Харесай

Екоминистърът алармира за ниски нива на водата в язовир Ястребино

Язовир „ Ястребино “ напълно скоро ще стигне до равнището, при което ще пазим водата единствено за жителите. Няма да позволи нова рецесия като в Перник. Това съобщи в ефира на Нова телевизия министърът на околната среда и водите Емил Димитров. 

„ Като министър мое обвързване е първо да осигуря водата за питейно-битови цели. Всички язовири, от които се точи по какъвто и да е мотив, имат един сериозен най-малко, при който стопираме всичко това и даваме вода единствено за жителите. Язовир „ Ястребино “ напълно скоро ще стигне до равнището, три което ще пазим водата единствено за жителите. Същото важи и за бент. „ Камчия “, където имаме вода за 2 години, в случай че я пестим, както и за бент. „ Тича “, където имаме за година и половина и 9 месеца, в случай че я пестим. В този язовир, в случай че я пазим единствено за пиянство, ще имаме за 10 години, само че в случай че не я пазим единствено за пиянство, ще има за 2 - 3 месеца “, уточни екоминистърът.

По думите му, бент. „ Ястребино “ след един месец няма да пусне и капка вода, като се изключи екологичния отток. Ето за какво от Министерство на околната среда и водите се заричат да я пазят само за жителите. Причината - в закона се казвало, че вода би трябвало да има първо за жителите, след това за минералните, след това земеделците и най-после за индустрията.

„ В бент. „ Ястребино “ сега се точи 8 пъти повече вода, в сравнение с е притокът. Това не може да продължи повече от още месец. От 6 месеца пиша писма на всички земеделци и ги известявам, че би трябвало да търсят различни източници. Този язовир визира град Антоново. Яз. „ Тича “ зарежда 3 града и сега има 111 млн. за 2 години вода, само че единствено в случай че е за питейни цели. Догодина няма да даваме вода на земеделците, в случай че няма превалявания и ще я пазим единствено за жителите “, уточни министърът. 

По данни на Министерство на околната среда и водите язовирите в България, като се изключи 3, са цялостни на 90%.

„ Затова в този момент натискам индустрията да си направи лични водоизточници, по-късно земеделците да си създадат, където може, капково и постоянно да вардя вода за жителите. Законът ми е разпоредил по този начин. Всички ми се сърдят и ме атакуват, само че законът ми е споделил първо за жителите и по тази причина ще я вардя за идващите 2 години “, сподели още министър Димитров. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР