Язовир Студена“ разполага с вода за 10 месеца, обяви на

...
Язовир Студена“ разполага с вода за 10 месеца, обяви на
Коментари Харесай

Емил Димитров: Язовир „Студена“ разполага с вода за 10 месеца

Язовир „ Студена “ разполага с вода за 10 месеца, разгласи на парламентарен надзор министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

„ Наличният размер на язовир „ Студена “ към 21 май 2020 година е 16 млн. 816 куб. м. вода, а размерът, който може да бъде употребен е 14 млн. 416 куб.м. За месец май са позволени количества в размер на 466 хиляди кубика вода от язовир „ Студена “ и 806 хиляди куб. м. - по водопровода от София “, посочи екоминистърът.

Министър Димитров увери, че водата, която се подава на Перник към днешна дата, е доста повече от тази, която е подавана предходната година по същото време без режим - с близо 100-200 хиляди куб. м. от горната страна.

Подаваните количества се разпределят сред язовир „ Студена “ и новоизградения тръбопровод, като задачата е той да подава доста повече количества вода, с цел да се добави язовир „ Студена “ и да има за доста по-дълго време.

„ Към момента, в случай че използването е към 1 млн. и 400 хиляди кубика, към днешна дата има 17 млн. куб.м. в язовира, в случай че извадим мъртвия размер, имаме тъкмо 14 млн. кубика вода, което значи, че в случай че употребяваме единствено язовира към днешна дата ще имаме за 10 месеца “, уточни министърът. Той бе безапелационен, че „ Перник няма да носи вода на София “ и добави, че точно заради тази причина водопроводът от София е една извънредно добра облага за град Перник.

През март по тръбата от София са подадени 400 хиляди кубика вода, а другата част е пристигнала от язовира, посочи министърът. Разчетите за всеки идващ месец до края на годината са Перник да получава по 800 хиляди кубика от София, и останалите към 300-400 - от язовир „ Студена “.

„ Проблемът е, че през всичките години, от язовира е подаван 400 хиляди кубика екологичен отток, който заради това, че оборудванията на централата са по тъкмо избран метод направени в предишното, в никакъв случай не е стигал до реката, а постоянно е отивал в пречиствателната станция, оттова във водомерите и е заплатен. В момента, когато ние подаваме количества, каквито предходната година, се оказва, че Перник има изчезнали количества, които е получавал всичките години, само че не е заплащал на Министерство на околната среда и водите. Към момента Перник, с изключение на полагащите се от 800 до 1200 кубика на месец в другите години, разнообразни количества, е употребил и едни 400 хиляди кубика от горната страна, който в никакъв случай не е заплащал “, разкри екоминистърът.

По думите му това е проблем на контролните органи в лицето на Министерство на околната среда и водите и Басейнова дирекция, която е упражнявала контрола и е трябвало да следи, както и на ВиК Перник.

„ За тези 400 хиляди кубика ще бъде формиран акт, ще си ги получите както другите години, само че просто ще се знае какво е потреблението на Перник “, посочи още министър Димитров. /tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР