Язовир Бели Искър в община Самоков е компрометиран, като за

...
Язовир Бели Искър в община Самоков е компрометиран, като за
Коментари Харесай

Областната управа на София иска 70 млн. за яз. Бели Искър

Язовир " Бели Искър " в община Самоков е злепоставен, като за ремонта му са нужни сред 60 и 70 милиона лв.. Това съобщи на конференция регионалният шеф на София Иван Иванов.

" От 2000 година Столична община отдава язовира на концесия на " Софийска вода ", като тази концесия към момента е в действие - до 2025 година През интервала от 2000 до 2008 година, това е единствената добра вест - е осъществена първата рехабилитация на стената му. След това стартират неволите - от 2010 до 2017 година са осъществени редица действия, които обаче нямат никакво директно влияние върху сигурността на този язовир ", заключи казусът той. И акцентира - казусът е в груповата безнаказаност на институциите. Казусът е следният - реновацията на язовирната стена била трансферирана на Министерството на районното развиване и благоустройството през 2017 година, по-късно оттова я разпределили на Държавната консолидационна компания, която пък в следствие я дала на основания от последното държавно управление на ГЕРБ ВиК холдинг. Те пък обаче декларирали, че нямат потенциал да се захванат с ремонта.
 Софийският язовир
Софийският язовир " Бели Искър " има потребност от незабавен ремонт, само че кой да го извърши?

Народни представители поддържат нуждата от законодателни проблеми

" Стената на язовира е рискова, тя е неизправна ", сподели регионалният шеф. И уточни - от общо 14, 3 секции на въпросната стена се нуждаят от ремонт, като най-наболелият все още проблем е вероятното й подронване. Ако стената се скъсала пък, вълната би могла да залее Самоков и даже да стигне до София. За наслада това съгласно специалистите е доста малко вероятен вид.

 До месец излиза наяве кои язовири са най-опасни
До месец излиза наяве кои язовири са най-опасни

Нинова увери, че ще бъдат положени безчовечен старания парите за ремонт на язовири да се употребяват оправдано

Нужни са обаче дейности от страна на Министерски съвет за промени в нормативната уредба , с цел да може да се реши въпросът, сигнализира още Иванов. Към обстановката е по-скоро мажорна - има разговор с по-висшите институции и от Областната администрация се надяват гласът им да бъде чут. Конкретният проблем обаче не е провокиран от проблеми със собствеността на водоема, за каквито вицепремиерът с сектор стопанска система Корнелия Нинова.
 Отново сигнализират за положението на бент.
Отново сигнализират за положението на бент. " Бели Искър "

При разрушение на язовирната стена вълната може да доближи 12 метра и скорост 11 метра в секунда

В рамките на конференцията регионалният шеф даде обещание обществените му изяви да бъдат регулярни. Сподели и още проблеми в региона - свързани най-много със положението на пътищата, водоснабдяването и екологията. Действа се интензивно по всички проблеми, увери обаче Иванов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР