Язовир Асеновец e в готовност да поеме очакваните количества от

...
Язовир Асеновец e в готовност да поеме очакваните количества от
Коментари Харесай

Ревизоро е спокоен, яз. Асеновец няма да прелее

Язовир Асеновец e в подготвеност да поеме предстоящите количества от превалявания. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров . По думите му наличният размер на язовир, който зарежда град Сливен с питейна вода, все още е 27,300 млн. м3, което е близо 97% от общия му размер. Той пояси, че при по-интензивни превалявания се чака размерът да се запълни и да стартира следено преливане. За съпоставяне през април 2020 година наличният общ размер е бил малко над 9 млн. м3, добави той.

Димитров и инж. Севдалин Рашев, шеф на ВиК-Сливен, направиха оглед на язовирната стена, преливника и водовземната кула, като всички уреди са в редовност. Във връзка с високия размер в язовира и по-искане на инж. Рашев са отпуснати спомагателни количества, с цел да бъде захранен сливенският квартал Речица от язовира и да не се употребяват подземните водоизточници.

В същото време изпратени са екипи, които ревизират деривациите, захранващи най-големия в страната язовир Искър , като всички ВЕЦ-ове по поречието на река Искър преди София са в подготвеност за сработване на подадени от Министерство на околната среда и водите количества съгласно притока от Рила и проводимостта на реката през София.
 Фандъкова се загрижи по какъв начин се отразяват преваляванията, по тази причина ревизира р. Искър
Фандъкова се загрижи по какъв начин се отразяват преваляванията, по тази причина ревизира р. Искър

Постоянно наблюдаване се прави и посредством системата за следене на речните равнища

ВЕЦ-овете Копринка, Стара Загора, Жребчево също са в непрекъсната подготвеност за увеличение на енергопреработените водни размери. По поречието на река Арда са понижени размерите в язовирите Арда, Студен бунар и Ивайловград, като всички турбини на ВЕЦ-овете работят в синхрон. Тъй като не може да се планува точният размер на предстоящите превалявания през идващите дни, оборудванията по цялото поречие са приведени в подготвеност за осъществяване на висока вълна.
 Ревизоро следи да не прелеят язовирите
Ревизоро следи да не прелеят язовирите

Наличният размер на язовир „ Искър “ е 524,905 млн. м3

Предстои инспекция на бент. Тича, в който в случай че се употребява водата единствено за питейно-битови потребности, ресурсът ще стигне за 4 години. Но защото язовирът се употребява и за напояване на аграрни площи, водата в него ще стигне най-малко за 3 години и половина.

В язовир Ястребино има 32 млн. м3, от които са планувани до 10 млн. м3 годишно за аграрни потребности, а оставащите количества за водоснабдяване на град Антоново са задоволителни за най-малко 20 години напред.

Заради предстоящите превалявания и почналото снеготопене през последните 10 дни размерите в язовирите се поддържат на равнища , които в началото да поемат упования приток, без да се основава заплаха от неконтролирано преливане и водният запас да бъде непокътнат оптимално с следено изпускане.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР