Яйцата поскъпнаха преди Коледа и Нова година. Причината, според производителите,

...
Яйцата поскъпнаха преди Коледа и Нова година. Причината, според производителите,
Коментари Харесай

Кошмар за българина преди празниците - яйцата на пазара станаха златни

Яйцата нарастнаха преди Коледа и Нова година. Причината, съгласно производителите, е в абсурда със нечистите с фипронил яйца у нас и в Западна Европа. На места в страната цената на едно яйце надвишава 40 стотинки, а в другите краища на България нарастването е до 10 стотинки, заяви Дарик.
Скандалът със нечистите яйца с фипронил в Западна Европа, който не подмина и България, донесе по-високите цени на продукта на Стария континент. Това обясниха за Дарик производители. Замърсени с рисковото вещество яйца имаше първо в Холандия и Белгия, а единствено за няколко седмици, в разгара на месец август, и у нас бяха открити първо колета от чужбина, а по-късно и нечисти български ферми. Затворените птицеферми обаче не могат да задоволят потребностите на пазара, търсенето се усилва, а с него и цената на яйцата.

„ Увеличението се дължи най-много на това, че е директно разследване от аферата с фипронила в Белгия и Холандия и много други европейски страни, в това число и България. Знаете, че в резултат на констатирането за след от фипронил се унищожиха много птици. Така се увеличи търсенето за промишлеността и това пък търсене докара след себе до повишаване на цените “, изясни за Дарик производителят и член на Управителния съвет на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов.

На места в страната цената на едно яйце надвишава 40 стотинки, а консуматори алармират в обществените мрежи, че скокът е до 10 стотинки в другите магазини в страната.

Въпреки това от Съюза на птицевъдите обясниха, че няма да има по-голям растеж на цената и пазарът ще се успокои:
„ Доста огромна част от нашите производители се ориентират към износ и това е, тъй като сега ползата от преработвателите в Европейски Съюз е значителен и се оферират високи цени. И предизвестието тук за повишаване на цената е много дълго. Цената не е с доста огромни промени. В другите вериги има разнообразни цени, само че веригите, които нямат дълготрайни контракти, не съумяват да се конкурират съответно сега. Веригите с по-дългосрочни връзки и контракти съумяват да задържат пазара в рационални граници. Това нещо не може да се чака да е продължително. Вероятно напълно скоро на пазара ще се върне нужното успокоение “, добави още Гълъбов.

Потребителите са изключително чувствителни при повишаване на цените на главните хранителни артикули, изключително в навечерието на празниците.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР