Яйцата, под всякаква форма – варени, бъркани, на омлет или

...
Яйцата, под всякаква форма – варени, бъркани, на омлет или
Коментари Харесай

Колко всъщност са полезни яйцата?

Яйцата, под всякаква форма – варени, бъркани, на омлет или на очи, са една от най-често срещаните храни в съвсем всички хранителни режими и диети. Освен това те са и съществена съставна част при готвене, която несъмнено можем да назовем незаменима, тъй като се явяват заварката на доста значими реакции при печене.

Неоспорим факт е, че и белтъка, и жълтъка на яйцето съдържат доста хранителни субстанции – протеини, минерали, витамини, като в жълтъка се съдържат и холестерол, мастноразтворими витамини и есенциални мастни киселини. Разбира се, най-често срещаните и употребявани яйца са кокошите, а гурме изборът включва яйца от пъдпъдъци, патица и гъска.

Яйцата са доста добър източник на протеин. В белтъците им можем да открием и огромно количество от нужния за организма ни витамин В2, а за сметка на това в тях няма съвсем никакви мазнини. Белтъкът е богат източник на селен, витамин D, B6, B12 и минерали като цинк, желязо и мед. Яйчните жълтъци, за разлика от белтъците, съдържат повече калории и мазнини.

Дълго време яйцата са се смятали за нездравословна храна, тъй като са източник на холестерол. Важно е да знаем обаче, че холестеролът, който се намира в храната, има доста по-малко резултат върху нашия холестерол в кръвта, в сравнение с количеството наситени мазнини, които поемаме.

Ако лекарят ни ни посъветва да променим диетата си в опит да понижим равнището на холестерола в кръвта, най-добре е да съблюдаваме ежедневния целесъобразен банкет на наситени мазнини, който е 20g за жена с естествен растеж и 30g за мъж с естествен растеж, вместо да изберем мононенаситени мазнини, открити в рапичното олио да вземем за пример.

Забележка: Тази публикация е с извънредно осведомителна цел. Преди да употребявате каквито и да е диети и средства от националната или различната медицина, се консултирайте със своя доктор.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР