Яворов ми беше в душата преди да вляза в музея.

...
Яворов ми беше в душата преди да вляза в музея.
Коментари Харесай

Иво Милтенов: Яворов е остров, пълен с духовност

Яворов ми беше в душата преди да вляза в музея. Той се роди там по завещание от моите родители, споделя Иво Милтенов , организатор на къщата-музей на поета в столицата:

Пребиваването ми тук от 1977 година с две дребни спирания се трансформира в орис. Обичах Яворов. Той говореше на един обаятелен и малко мистериозен език, тъй като приоритет на огромния стихотворец е да приказва на душата. Любовта към него ме е опазила от доста неща: от политиката, от всекидневието, от разправиите в писателските общности, от унищожаването на гения.

Препрочитайки и анализирайки стиховете на Яворов, Иво Милтенов изрично декларира, че " Яворовата поетична мисъл не е еднопосочна, тя не е за мързеливия, за повърхностния разум. Като четец, а и като стихотворец, в случай че пишеш стихове, би трябвало да можеш да повярваш, че Яворов е по-талантлив от теб. С една дума с поетическата си настройка той може да отиде по-високо от теб ". Затова и рекомендацията на Иво Милтенов е да потиснеш личното си его, когато имаш пред себе си стихотворец като Яворов. 

След четирийсет години работа в къщата-музей на Яворов Иво Милтенов е убеден, че любовта на младежите към поета е откровена и не се образува посредством пропаганда. За себе си той е безапелационен:

Яворов е остров, цялостен с нематериалност и правота като държание в живота. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР