Явор Колев – председател на Административен съд – Пловдив и

...
Явор Колев – председател на Административен съд – Пловдив и
Коментари Харесай

Кандидат за новия ВСС обсъди с магистрати от Монтана необходимостта от реформи

Явор Колев – ръководител на Административен съд – Пловдив и претендент за член на новия Висш правосъден съвет /ВСС/ от квотата на съдиите, показа пред магистрати от Окръжен съд – Монтанавижданията си за активността на съвета и промени в правосъдната система. Съдия Колев разиска с сътрудниците си главните проблеми в правосъдната власт – дефицита на съдии в извънстоличните съдилища, постепенно протичащи състезания, неравномерната натовареност, неналичието на ясни хоризонти за кариерно развиване, свръхцентрализацията на административната активност в системата и въвеждането на електронното правораздаване. За решаването на проблемите е нужна дейна позиция и ефикасни дейности на Висшия правосъден съвет. Без опция за законодателна самодейност от съвета обаче е мъчно да се правят промени, съобщи той. Новият Висш съдебен съвет би трябвало да изготви детайлна стратегия за промени и да се заеме с реализацията й като вкара тримесечна отчетност на осъществените действия. Всеки от членовете на новия съвет пък да поеме директна отговорност за избран правосъден регион в страната, с цел да не се губи връзката на управителния орган със съдилищата по места и действителните им потребности и проблеми, предложи претендентът. Съдия Колев изрече вяра, че в събота – 25 юни, съдиите в страната интензивно ще гласоподават на изборите за нов състав на съдийската квота във Висш съдебен съвет, тъй като единствено посредством персоналното присъединяване и ангажираност на всеки магистрат, системата може да отговори на упованията и условията на обществото за бързо, дейно и качествено правораздаване.
ВСС е висш административен орган на правосъдната власт в България. Той се състои от 25 членове като 11 от тях се избират от Народното събрание, а 11 - директно от всички съдии, прокурори и следователи. Мандатът на изборните членове на Висш съдебен съвет е петгодишен. Членове на Висш съдебен съвет по право са и ръководителите на Върховен касационен съд, на Върховен административен съд и Главния прокурор. На 11 юни следователите избраха собствен представител във Висш съдебен съвет.
На 25 юни /събота/ 2022г. съдии от цялата страна би трябвало да изберат своите шестима представители измежду 15-те претенденти за Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет. Гласуването е с бюлетини в Съдебната палата в София и електронно - по места в страната. Предстои през юли и прокурорите да излъчат техните избраници за прокурорската гилдия. Мандатът на настоящия Висш съдебен съвет изтича на 3 октомври. Процедурата за избор на 11-членната парламентарна квота за двете колегии обаче още не е почнала в Народното събрание.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР