Явно някой е подвел министъра на вътрешните работи и му

...
Явно някой е подвел министъра на вътрешните работи и му
Коментари Харесай

Някой е подвел вътрешния министър по случая Димитър Любенов: Гешев

Явно някой е подвел министъра на вътрешните работи и му е дал погрешна информация. Така основният прокурор Иван Гешев разяснява пред публицисти в Плевен изказването на Иван Демерджиев, че държавни обвинители са забранили задържането на двама чиновници на Министерство на вътрешните работи във връзка със случая Димитър Любенов. Според Гешев, " става въпрос за правосъзнание, което значи осведоменост за правото и правните правила ".

" Това изказване на министъра на вътрешните работи не кореспондира със законодателството в страната и с обстоятелствата по делото. Не го настоявам аз, има известие на уеб страницата на Софийската градска прокуратура, където е цялата фактология ", изясни основният прокурор и акцентира, че задържането за 24 часа от чиновник на Министерство на вътрешните работи по закона за Министерство на вътрешните работи, е " единствено и само в пълномощията на вътрешното ведомство, а прокурор няма такива пълномощия, не може да забрани такова нещо или да позволи такава процедура ".

Обвинител №1 също удостовери, че по отношение на злополуката на Околовръстния път, провокирана от 39-годишния Димитър Любенов, при която почина 64-годишен френски жител, има настрана досъдебно произвеждане за закононарушение по работа, в което се проверяват дейностите на полицейските чиновници, а другото е за закононарушение против превоза.

Главният прокурор бе безапелационен, че проблемите на българското правораздаване не са единствено в прокуратурата, а в съда, в Министерство на вътрешните работи, в законодателството. Някой би трябвало да седне и да реши действителните проблеми, а не да се занимава към този момент от 30 години с така наречен, както аз споделям – " измислена правосъдна промяна, която се състои в това да закриеш, да махнеш някой и да сложиш личен човек или да обслужиш някой олигарх с някои промени, които няма да изтъквам, както и да реализираш някои плюсове ”, сподели Гешев.

Според него отрицателните последици от закриването на спецпрокуратурата се усещат в взрив на престъпността през последните пет-шест месеца. По думите му най-осезателно това ще бъде усетено от българските жители.
На въпрос дали прокуратурата има противодействия с други институциите, Иван Гешев акцентира, че единственият зложелател на прокуратурата е престъпността.

" Ние имаме разбирането, че без значение кой е отпред на избрани държавни институции, институциите би трябвало да си взаимодействат. За мен е обидно някой като каже, че няма да работи с този, тъй като той е отпред на избрана институция ", сподели основният прокурор.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР