Явната победа на Хавиер Майли на президентските избори в Аржентина,

...
Явната победа на Хавиер Майли на президентските избори в Аржентина,
Коментари Харесай

Доларизацията на Аржентина: До и след изборите

Явната победа на Хавиер Майли на президентските избори в Аржентина, учредена на предизборната му изразителност, трябваше да бъде началото на огромни промени и изцяло нов стопански курс с отвод от националната валута.

Въпреки това към този момент е ясно, че действителните последствия от неговата политика ще бъдат доста по-скромни от предстоящото - и във всеки случай ще костват скъпо.

Явната победа на Хавиер Майли на президентските избори в Аржентина, учредена на предизборната му изразителност, трябваше да бъде началото на огромни промени и изцяло нов стопански курс с отвод от националната валута.

Въпреки това към този момент е ясно, че действителните последствия от неговата политика ще бъдат доста по-скромни от предстоящото - и във всеки случай ще костват скъпо

Аржентинското държавно управление възнамерява да понижи държавните разноски с съвсем 3% от Брутният вътрешен продукт посредством понижаване на дотациите за електрическа енергия и превоз и понижаване на броя на министерствата от 18 на 9.

Данъкът върху вносните артикули ще се усили до 17,5% (от 7,5%). Въпреки че на 19 септември 2023 година, по време на предизборната акция, Хавиер Майли се зарече да не вкарва налог върху вноса.

Клетвата беше съпроводена от думите „ Предпочитам да си отрежа ръката, в сравнение с да подвигна налозите “. В този миг той не се поколеба да назова страната „ брутална незаконна организация, която живее от рекета, наименуван културно налози “.

Служители на Министерството на финансите оповестиха 5% понижение на бюджетния недостиг през идната година посредством нулиране на разноските за инфраструктура, девалвиране на аржентинското песо с 50% и понижаване на федералните прехвърляния към провинциите.

Заслужава да се означи, че Министерството на финансите се управлява от Луис Капуто, който заемаше същия пост при някогашния президент Маурисио Макри и зае позиции, диаметрално противоположни на заявените от Майли.

Самият Майли към този момент не приказва за доларизацията на аржентинската стопанска система, която беше един от маркерите на предизборната му акция.

На 26 ноември кабинетът на новоизбрания президент излезе с изказване, потвърждаващо, че доларизацията (и премахването на централната банка) сега не са на дневен ред.

Официалното нарастване на обменния курс на песото от 400 на 800 провокира нов кръг от неустойчивост в аржентинската валута; обменният курс на действителното песо се увеличи до 1150 за $ (+10%) от предходната седмица.

Също по този начин ще бъде мъчно да се приложи доларизация заради чисто аржентинското откритие на „ leliqs “. Leliqs са краткосрочни облигации на Централната банка на Аржентина, които съставляват 40% от активите на Централната банка. Според тях Централната банка се задължава да заплаща 100% годишно - само че за сметка на нови облигации.

В продължение на доста години главният източник на облаги за аржентинските частни банки не бяха естествените им търговски интервенции, а лихвите, които печелеха от leliqs - чийто междинен матуритет беше не повече от 28 дни. Така ориста на националните банки беше обвързвана със ориста на централната банка.

Първата финансова задача на Майли ще бъде да преструктурира задължения въз основа на leliqs. По някакъв метод те би трябвало да бъдат превърнати в дълготрайни пасиви и подкрепени с парични средства.

В противоположен случай просто ще би трябвало да забравите за всички предходни стопански връзки и финансови отговорности, като започнете от нулата.

Централната банка не разполага с активи, които да й разрешат да изплаща задължения с „ същински пари “ и просто няма нужните долари за доларизация. И придобиването им няма да е елементарно.

Доларизацията не е откритие на Майли. За доста страни от Южна Америка това е неминуем стадий от действието във финансовата орбита на Съединени американски щати. Ярък образец е Еквадор, където доларизацията е осъществена през 2000 година при закрепен курс от 25 000 сукре за $.

Този опит постоянно се назовава огромен стопански триумф, тъй като сложи началото на развой на финансов дарвинизъм, който унищожи голям брой банки, оставяйки основно тези, които обслужваха ползите на задграничните вложители и имаха достъп до валута. Това се пояснява като основаване на удобен капиталов климат.

Това, до което ще доведат дейностите на Майли, е съществено разединение в аржентинското общество. Играчите във финансовата и икономическата сфера са добре осведомени с опита на Еквадор и желанието на новия президент да наруши открития ред може би ще разсъни поддръжката на популацията - само че даже половината от елита няма да утвърди това.

Майли също няма надзор над Народното събрание (управляващата коалиция Съюз за родината в Аржентина резервира релативно болшинство и в двете камари), което значи, че неговата активност ще бъде лимитирана до президентските пълномощия.

Не е изключено дейностите на Майли да предизвикат „ демократична гражданска война “: президентът ще има мандат на доверие от забележителна част от популацията за към година, а икономическата обстановка в Аржентина е много подобаваща за разнообразни обществени катаклизми.

Бюджетният недостиг е към 15% от Брутният вътрешен продукт, ускоряването на основаването на пари ще обезпечи 15 000% от инфлацията през идващите две години (или повече), националният дълг надвишава 100 милиарда $, почти половината от популацията е под прага на бедността.

Но даже в случай че Майли успее да получи надзор над Народното събрание и да обезпечи законодателното използване на своите хрумвания, това няма да обезпечи техническата основа.

Само Съединени американски щати могат да дават долари и то с желанието да печелят, което ще значи усилване на американското наличие в аржентинската стопанска система, свеждането й до автентичен колониален статут. Това е неприятна основа за повишение равнището на благосъстоянието на популацията.

Може да се окаже, че Аржентина Майли няма да успее да извърши даже безредната стратегия, която актуалният президент показа на жителите.

Следователно друго заричане, обещано от Майли - да се раздели с БРИКС като " недоходоносен " съюз - също може да не бъде изпълнено. Пазарът на БРИКС е голям, за Аржентина е по-лесно да влезе в него, в сравнение с за Съединени американски щати, а юанът за заплащания по тези детайли от външнотърговските връзки, които са от голяма важност за Буенос Айрес, не е по-лош от $.

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР