Явлението продължи малко повече от 4 минути и премина през

...
Явлението продължи малко повече от 4 минути и премина през
Коментари Харесай

Уникални кадри! Показаха как изглежда слънчевото затъмнение от Космоса и разкриха как ни влияе то

Явлението продължи малко повече от 4 минути и мина през 13 американски щата и приключи в Канада

Милиони поданици на Северна Америка следиха цялостното слънчево затъмнение на 8 април 2024 година минути след 21.00 ч. (българско време). Луната изцяло скри Слънцето. Явлението продължи малко повече от 4 минути и мина през 13 американски щата и приключи в Канада.

Геостационарни спътници, обикалящи на 36 000 километра над повърхността на Земята, снимаха рядкото небесно събитие.

На сателитните фотоси виждаме сянката на луната, движеща се над Северна Америка.
   Ето по какъв начин е изглеждало затъмнението снимано от Международна галактическа станция
Какво въздействие на времето оказва слънчевото затъмнение?

Слънчевото затъмнение може да има въздействие върху времето, само че това въздействие нормално е краткотрайно и лимитирано. Ето няколко образеца, по които слънчевото затъмнение може да повлияе на метеорологичните условия.

Слънчевото затъмнение ще докара до изстудяване на атмосферата: По време на цялостното слънчево затъмнение слънчевата светлина краткотрайно спада, което може да докара до изстудяване на повърхността на Земята. Това може да провокира краткосрочно понижаване на температурата в региона, където се следи затъмнението.

Ето по какъв начин е изглеждало затъмнението снимано от Международна галактическа станция

 

Влияние върху атмосферното налягане: Затъмнението може да промени атмосферното налягане в близкия район. Това може да сътвори краткотрайни вариации във вятъра.

Влияние върху облаците: Затъмнението може да въздейства на облаците и влажността в атмосферата. Някои отчети оповестяват, че затъмнението може да докара до краткотрайно понижаване на облачността в района на затъмнението.

Въпреки че оказва въздействие -  то нормално е временно и не води до дълготрайни промени. Повечето слънчеви затъмнения не оказват значително въздействие върху дълготрайните метеорологични условия. Важно е да се има поради, че слънчевите затъмнения са естествени феномени и се случват от време на време, без да предизвикват съществени промени в атмосферните условия.

Симулация на слънчевата радиация и появяването на Слънчевото затъмнение. Виждаме как действително стойностите на слънчевата радиация по време на затъмнението се приближават до 0 W/m2. Това ще докара до намаляване на температурата, предава Метео Балканс. 

 
  Преди затъмнението. Прогноза на температурата на 2-метра и слънчевата радиация. Виждаме, че от югозапад се следи спад на слънчевата радиация.   Малко след затъмнението. Виждаме, че температурите над Тексас се намалила от 30 на 25 градуса по Целзий. Сянката на луната се намира над централните щати.   След затъмнението, температурите още веднъж се покачват. Слънчевата радиация се покачва до максимума си.
Ето, каква би била температурата, в случай че нямахме затъмнение...

От картите горе, виждаме, че температурите се покачват. Те са за еднакъв интервал, само че без затъмнение. Виждаме, че температурите не се намаляват.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР