Ястие от гъби, за които има съмнения, че са смъртоносни,

...
Ястие от гъби, за които има съмнения, че са смъртоносни,
Коментари Харесай

Смъртоносна шапка: Семеен обяд завърши злополучно заради гъба

Ястие от гъби, за които има подозрения, че са смъртоносни, сервирано по време на фамилен обяд в края на юли, е в центъра на следствие за ликвидиране в Австралия след гибелта на трима посетители по-малко от седмица по-късно.

Според полицията на щата Виктория на 29 юли Ерин Патерсън сервирала ястието на някогашните си свекърви и сестрата и брачна половинка на свекърва си, които били посетители в дома ѝ в град Леонгата в южната част на щата Виктория.

В рамките на няколко дни 70-годишната Гейл Патерсън и 66-годишната ѝ сестра Хедър Уилкинсън умират в болничното заведение, а ден по-късно и 70-годишният брачен партньор на Гейл, Дон.

Четвъртият посетител, брачният партньор на Уилкинсън, Иън, 68-годишен преподобен, остава в сериозно положение в болничното заведение.

Смъртта им шокира дребния град и през последните дни енориашите в близката баптистка черква в Корумбура се събраха да се молят за възобновяване на своя преподобен, който съгласно известията се нуждае от чернодробна трансплантация.

Според последното броене в градовете Леонгата и Корумбура живеят малко над 10 000 души.

В сълзлива замяна на реплики с локалните медии пред дома си в понеделник Ерин Патерсън отхвърля да е направила каквото и да било нарушаване.

" Опустошена съм. Обичах ги. И не мога да допускам, че това се е случило и доста скърбя ", съобщи 48-годишната жена пред кореспонденти.

На брифинг в понеделник детектив контрольор Дийн Томас от отдел " Убийства " на полицията на щата Виктория съобщи, че Патерсън е обвинена, тъй като е приготвила храната и е единственият възрастен на обяда, който не се е разболял.

Той сподели, че Ерин Патерсън се е разделила със брачна половинка си Саймън, който е изгубил и двамата си родители, само че разказа връзките им като " другарски ".

Той добави, че двете деца на някогашната двойка също са били на обяда, само че са яли друго ядене и не са посочили признаци на заболяване.

" Трябва да запазим отворено схващане във връзка с това. Може да е доста почтено ", сподели Томас. " Но отново дублирам, ние просто не знаем на този стадий... четирима души се появяват и трима от тях умират, а различен е в сериозно положение, тъй че би трябвало да работим по този въпрос. "

Симптомите, от които страдат гостите на Патерсън, подхождат на отравяне с гъби смъртоносна шапка, споделя Томас, макар че токсикологичните отчети към момента не демонстрират какво тъкмо са консумирали.

През април здравното министерство на щата Виктория издаде предизвестие за гъбите " смъртоносна шапка " (Amanita phalloides), като ги дефинира като " извънредно отровни " и изброи признаците на консумация, включващи мощни стомашни болки, гадене, повръщане и диария.

" Дори първичните признаци да отшумят, може да е настъпило съществено увреждане на черния дроб, което може да докара до гибел ", се споделя в предизвестието.

Родом от Европа, гъбите смъртоносна шапка са доказани за първи път в Австралия през 60-те години на предишния век и съвсем постоянно порастват наоколо до интродуцирани дървета, а точно дъбове, съгласно Кралската ботаническа градина Виктория.

Не е ясно от кое място са пристигнали гъбите, употребявани по време на обяда в Леонгата, нито какъв тип са били те. Токсините в гъбите със смъртоносни шапки не могат да бъдат унищожени посредством варене, готвене, заледяване или сушене и изяждането единствено на дребна част може да докара до гибел.

Когато репортерите я попитали какво ядене е приготвила, Патерсън не дала отговор, а се отдръпнала в дома си с молба да я оставят на мира.

От полицията оповестиха, че са претърсили дома на Патерсън в събота и са иззели редица предмети за съдебномедицинска експертиза. Местните медии оповестяват, че на близкото бунище е открит дехидратор, макар че полицията не прецизира съответни предмети.

" Очевидно доста от предметите, които сме иззели, ще бъдат подложени на съдебномедицинско проучване с вярата, че могат да хвърлят светлина върху случилото се по време на обяда ", съобщи Томас.

Докато полицията работи за потвърждаване на това какво са яли гостите на Патерсън, тя приканва хората да стоят настрани от дивите гъби.

" Моля хората в общността да се замислят за гъбите, които може да са набрали в падини, ферми, каквото и да е. Моля, помислете дали би трябвало да ги ядете ", сподели Томас.

" Моето предложение е, в случай че не сте ги закупили от супермаркет или нещо сходно, може би да стоите настрани от тях ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР