Ясно ни е, че ситуацията е изключително трудна. След 5

...
Ясно ни е, че ситуацията е изключително трудна. След 5
Коментари Харесай

Денков и Габриел ще се сменят на премиерския пост на 9 месеца

Ясно ни е, че обстановката е извънредно сложна. След 5 следващи избора и в сегашния парламент имаме усложнения и има заплаха да се отиде на шести. Още при започване на 49-ото Народно събрание инициирахме законодателна стратегия, която да е допустима за повече групи. Представихме и обсъдихме с ГЕРБ и управническа стратегия, която да стане основа. Представихме състав на проектокабинет, с цел да покажем, че имаме опция да управляваме страната, в случай че се наложи. 

Сега, когато е ясно, че първият мандат не може да се осъществя с поддръжката на 121 депутати, предложихме на ГЕРБ да използваме целия този насъбран подтик, да стъпим на законодателната стратегия, на управленсктата стратегия, която още малко би трябвало да се посочи, само че е добра основа. Да стъпим на оферти от нас състав, който може да бъде прецизиран поради новите условия и търсенето на парламентарна поддръжка от ГЕРБ.

Това съобщи претендентът за министър председател на ПП-ДБ акад. Николай Денков. Той и претендентът за министър председател на ГЕРБ Мария Габриел застанаха дружно пред медиите, с цел да опишат контрактуваното сред двете първи политически сили - взаимно държавно управление с министър председател на ротационен принцип.

Денков разказа по-скоро като изключение промяната на някои от имената в първия препоръчан от Политическа партия и Демократична България вид за кабинет. Но не изключи да има и такава.

Мястото на Мария Габриел в подобен кабинет е пределно ясно - тя може да помогне за осъществяване на целите ни. Интегрирането ни в европейските структури, участието в Шенген, еврозоната, изисква както сериозен експертен капацитет, по този начин и сериозна поддръжка от европейските ни сътрудници и не знам по-добър пратеник и представител в европейските институции от нея, който да помогне за реализирането на този приоритет.

ПП-ДБ ще предложи държавно управление, което може да осъществя конституционна промяна с необятна парламентарна поддръжка, да осъществя цялостна правосъдна промяна, да извърши всички условия за участието в Шенген и еврозоната.

Като гаранция, че държавното управление ще работи най-малко 18 месеца - в първите 9 месеца министър председател ще е Денков, а вице и министър на външните работи - Габриел. За идващите 9 месеца двамата ще си сменят местата. В края на всеки от тези интервали министър председателят подава оставка, двете групи я гласоподават и поддържат номинацията на другата група.

Промени в първичния личен състав и структурата на Министерски съвет ще се вършат единствено със единодушието на двете страни.

Правителството с втория мандат се ангажира: да осъществя конституционна реформа; да внесе на време бюджет с 3% недостиг и опазване на обществените заплащания и без нараствания на данъ;ите; да извърши законодателната стратегия и да съблюдава целите за Шенген и еврозоната; да промени Изборния кодекс и връщане на машинния избор и смяна състава на ЦИК; направа на механизъм за избор на състав на регулатори за асортимент на персони с високи професионални и морални качества; законодателни промени за освобождение управленията на службите за сигурност от непознато въздействие.

Ако по някаква причина осъществяването на законодателната и управническата програмата тръгне изкривено, аз ще си подам оставката, подсигурява Денков. Обясни, че с цел да работи държавното управление, двамата с Габриел би трябвало да бъдат сътрудници в цялостния политически смисъл на тази дума.

Мария Габриел посочи, че въпреки дамите би трябвало да бъдат първи, тя е в ролята на човек, който води договарянията, с цел да има устойчиво държавно управление. Тя стартира с признателност към всички партии, с които е водила диалог, само че посочи, че с някои от тях като Българска социалистическа партия разликите били повече, в сравнение с доближаванията. Радвам се, че тези разлики станаха ясни по време на диалозите, а не по-късно. Водейки договарянията се видя, че устойчиво държавно управление сред първите две сили има опция да стъпи на ясна основа.

Тя описа, че водачите на двете обединения в последните 48 часа с разсъдък и без страсти дружно с нея и Денков взели участие, с цел да се получи документът. Неговият текст демонстрира какъв брой доста отстъпки направихме всички в името на едно - България да има постоянно държавно управление, посочи Габриел.

Тя благодари на Денков, тъй като двамата изработили първия взаимен документ, върху който стъпват - Декларация за национално отговорно ръководство. Тази декларация би трябвало да получи поддръжката от парламентарните групи. Нашата задача е да ги убедим, че това е верният метод, изясни Габриел.

Вторият мандат ще бъде народен и ще се употребява за образуването на устойчиво държавно управление, към което ще се образува устойчиво болшинство, е записано в декларацията.

Правителството ще извършва съгласуваната управническа стратегия.

Ще се приготвят промени в конституцията, в това число в състава и структурата на прокуратурата и Висш съдебен съвет, за които ще се търси болшинство в Народното събрание.

От Народното събрание Мария Габриел отива при президента Радев, където се чака да върне празна досието с първия мандат.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР