Ясно е какво гласува Народното събрание - отхвърли предложението за

...
Ясно е какво гласува Народното събрание - отхвърли предложението за
Коментари Харесай

Д-р Борислав Цеков: Инициаторите на референдума за еврото подмамиха хората и изхабиха енергията им

Ясно е какво гласоподава Народното събрание - отхвърли предлагането за привикване на референдум по въпроса дали да бъде отсрочено присъединението на България към еврозоната. Оттук нататък тече борба на интерпретация на обстоятелства, която цели да донесе спомагателни точки на поддръжниците на концепцията за референдум. Това сподели за ''Твоят ден'' доцент Христо Христев, учител в Юридическия факултет на СУ.

Той дефинира жалбата на " Възраждане " пред Конституционен съд като предстоящ ход. " Ако има задоволителен брой подкрепили депутати, последната дума ще бъде на съда. Не виждам нужда от прегласуване, само че даже да има такова, надали резултатът ще е друг. Всеобщото мнение е, че по този начин заложен, въпросът опонира на конституционната и законодателната уредби. Според практиката на Конституционен съд институциите би трябвало да изпълнят задължението си към евроинтеграцията. Провеждането на такова допитване опонира и на правната уредба на Европейски Съюз ", разяснява той.

Юристът доктор Борислав Цеков счита, че волята на парламентарното болшинство за референдума е ясна - отменяне заради непротивоконституционност и незаконност. " Отделен е въпросът, че много повърхностно беше подходено от становище на парламентарната процедура. Не е явен текстът, който е гласуван ", изясни той.

По думите му по жалбата на " Възраждане " Конституционен съд евентуално ще се произнесе в границите на няколко месеца, евентуално до края на годината. " Въпроси, които са решени във към този момент утвърден и влезнал в действие интернационален контракт, не подлежат на референдум. Изходът е предначертан. Дали да се вкара еврото и по кое време, е въпрос, решен с експлицитен текст в протокола за присъединение към ЕС. Инициаторите на референдума подведоха и подмамиха хората, изхабиха силата им, предложиха нещо нелегално и би трябвало да понесат отговорност за това ", съобщи Цеков.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР