Ясно е, че за таланта граници няма. Има хора, при

...
Ясно е, че за таланта граници няма. Има хора, при
Коментари Харесай

Самороден талант: Тази баба е истински музикант, а как само как свири на акордеон (ВИДЕО)

Ясно е, че за гения граници няма. Има хора, при които той е в обилие и такива, при които трудът е преди всичко, за сметка на гения. Тази баба е на внушителните 101 години, само че към момента е в положително здраве и се усеща задоволително добре, с цел да свири на акордеон. Акордеонът е инструмент, който е прочут и за нашия фолклор. Освен това колкото и елементарно да наподобява в профил, в действителност да се свири на него е много мъчно. Има избрани чалъми, които не всеки може да направи, с цел да извлече приятна за слушане мелодия. Бабата се споделя Росалия Коелю и на видеото се вижда, че свиренето й се отдава и й доставя наслаждение. Тя е свирила на акордеон още като млада и е явно, че към момента съумява да се оправи с инструмента. Освен всичко друго, акордеонът не е лек инструмент, тъй че единствено държането му изисква старания.

Страхотно е, че даже и на такава възраст тя се отдава на нещо, което умее и което радва и останалите хора. Прекрасно е, че от ден на ден възрастни хора демонстрират уменията си и по този начин потвърждават, че животът не свършва, когато се доближи избрана възраст.

Първият патент за акордеон е регистриран на 6 май 1829 година във Виена от производителя на органи и пиана Сирил Демиан и синовете му Карл и Гуидо. Звукоизвличането се образува от въздушна бликам, създавана от компресията в междинната част (мях) на акордеона и минава през железна пластина. Пластината е закрепена за дървена плочка, всички дървени плочки са сложени в редици, под формата на шини, и са закрепени с восък. В взаимозависимост от модела, броят на шините във вътрешността е друг. Акордеонът е инструмент, при който звученето и на двата набора от клавиши (копчета-баси в лявата и клавиши в дясната част), може да бъде променяно чрез превключващи копчета (регистри), ситуирани в двата края на инструмента. Те са инсталирани по този начин, че изпълнителят да може да борави с тях по време на осъществяване, без да се прекъсва звукоизвличането. Копчетата (регистрите), изменящи звука на инструмента, в действителност трансформират броя шините, през които минава въздушната бликам. Клавишите и басите са свързани с клапи, инсталирани навътре в акордеона. При натискане на клавиш или бас, клапата се отваря и разрешава на въздуха да мине през всички отворени шини, с цел да се възпроизведе тон. Има два типа акордеони – клавишен и баян. При клавишният с дясната ръка се употребяват клавиши, до момента в който в баяна с дясната ръка се натискат кочета.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР