Ясно е, че това е една безпрецедентна процедура в рамките

...
Ясно е, че това е една безпрецедентна процедура в рамките
Коментари Харесай

Иван Гешев: С тази процедура спокойно можем да кандидатстваме за Гинес

Ясно е, че това е една невиждана процедура в границите на Европейски Съюз, в границите на България, а допускам и че е невиждана в границите на света. Ние умерено можем да аплайваме за Гинес за метода на осъществяване на тази процедура ".

Това съобщи на конференция пред публицисти Иван Гешев минути откакто Висш съдебен съвет гласоподава наново и го избра още веднъж с 20 гласа " за " и 4 " срещу " за основен прокурор.

Той бе помолен да назове съответно многократните си изказвания какъв политически напън и офанзиви вижда против себе си. " По въпроса за невиждания напън приказвах неведнъж при чуването ми на предходното съвещание. Една партия, без да загатвам името й, прекъсна акцията си и се концентрира върху моя избор ", сподели Гешев.

Помолен да изясни имало ли е имитация към Атанаска Дишева по време на една от почивките, Гешев сподели, че ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов и съдиите Атанаска Дишева и Олга Керелска са говорили по време на съвещанието политически с съвсем всякаква липса на правни доводи.

" За мен беше ясно и споделих на госпожа Дишева в една от почивките, че евентуално пред нея седи една блестяща политическа кариера като общински консултант. Когато приключа работата си като прокурор, аз персонално бих се радвал да сменя кариерата си с общински консултант. И не виждам нищо неприятно в това. Днес Дишева видя опасност. Подозирам, че в случай че и бях споделил " добър ден " отново щеше да каже, че вижда опасност в това ", разяснява Гешев.

Данаил Кирилов чака декрет на президента в период от 3 до 7 дни

Министърът на правораздаването Данаил Кирилов изясни, че следва решението ще бъде изпратено на президента.

" Очакваме президентът добросъвестно да извърши функционалностите си по конституция, това значи в рационално време да издаде един декрет - сред 3 до 7 дни. Той се аргументира за 3 минути и към 17:05 ч. беше завършил с изказването си, към 17:15 ч. пристигна указа. Към 17:20 ч. държавният щемпел беше положен. Имаше опция този декрет да бъде обнародван и в петъчния брой на Държавен вестник. Тук към този момент президентът няма опцията да преценя, той не би следвало голословно да забавя подписването на указа. Нормалното е сред 3 дни до 1 седмица указът да е подписан ", разгласи министър Кирилов.

Ако забави указа си за назначение, съгласно министъра " това би било сигнал за отношението на президента към тежестта на конституционните правила и отношение освен към самата процедура, само че и към съответния избор ".

" Нямам учредения да допускам, че президентът ще постъпи по този метод. Смятам, че юристите в администрацията му имат задоволително опит ", добави упованията си Кирилов. Конституцията обаче не обвързва с никакъв период президента.

На въпрос дали се усеща сигурен, че ще бъде идващият основен прокурор Иван Гешев разгласи, че процедурата не е завършила и изрази вяра президентът да съблюдава конституцията и законите. " За да съм сигурен, че ще съм идващият основен прокурор, би трябвало да има декрет на президента ", добави Гешев.

Министър Кирилов бе помолен да обясни думите си пред членовете на Висш съдебен съвет, че някои от тях бавели процедурата по гласуването, тъй като трябвало " да запълнят тайминга на митингите ". " По отношение на това кой от двата митинга, защото имаше два митинга с полярни тези и лозунги – по който си изберат ", заключи министърът.

Цацаров: Не е имало никакъв напън при избора на " тримата огромни "

Цацаров още веднъж бе помолен да изясни кои две здания е имал поради по време на първото чуване на 24 октомври, когато загатна, че " тримата огромни " се избират в " други две здания ".

" Когато приказвах за две здания беше по време на съвещанието на 24 октомври на Висш съдебен съвет. Малко по-късно вие (към екипа на БТВ – бел. ред.) проведохте телевизионно изявление с Панов. Той уточни постройката като една – на президентството. А през днешния ден добави още две – Върховния административен съд и института " Пирогов ", опита се да изясни Цацаров като уточни, че е имал поради само процедурата по избора на Лозан Панов за ръководител на Върховен касационен съд.

На въпрос дали е имало напън по време на избора на някой от " тримата огромни " през последните години, Цацаров съобщи: " Не, няма напън. Има визити в три здания при един от изборите ".

Попитан дали е получавал покана да оглави антикорупционната комисия КПКОНПИ и по какъв начин ще се развие професионалната му кариера откакто освободи поста, Цацаров сподели, че към момента не е почнал да мисли за пенсиониране, само че в случай че има някакви планове, ще ги разгласи публично

Силвия Великова от БНР го попита дали счита да приключи мандата си, който изтича публично на 10 януари 2020 година, а по-късно добави: " Аз съм ", с цел да бъде забелязана в препълнената с публицисти зала.

" Ама знам, че сте вие. Мислите ли, че не мога да ви позная даже и по гласа? Ако имам някакви проекти и планове за бъдещето си, които могат да включват и предаване на щафетата, а могат да включват и да доизкарам мандата си, преди да ги оповестя, ще ги обсъдя – първо със фамилията и със себе си ", отговори основният прокурор.

Как бе определен наново Иван Гешев - тук
Как протече съвещанието във Висш съдебен съвет и кои са протестиращите - четете тук.
Кои улици са затворени през днешния ден - тук
Какви са вероятните сюжети след решението на президента - тук
Как Румен Радев върна избора на Гешев за основен прокурор - четете тук
Изборът на Иван Гешев - четете тук

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (182)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР