Ясно е, че по време на избори се лъже много,

...
Ясно е, че по време на избори се лъже много,
Коментари Харесай

Асен Василев и Пеканов се пощипват във фейсбук: Кой лъже за метрото в Пловдив?

Ясно е, че по време на избори се лъже доста, само че тази нелепост ми идва допълнително. Миналата неделя Асен Василев е застанал пред жителите на Пловдив на Римския стадион и им споделил, че той е вкарал план за метро в Пловдив (градска железница) до летището в Плана за възобновяване (съответно би трябвало да се извърши до лятото на 2026). Разговорът е качен и в страницата на партията ".

Това написа на страницата си във фейсбук някогашният вицепремиер Атанас Пеканов. Той бе заместител министър-председател по ръководство на европейските средства в първото и второто служебно държавно управление на Стефан Янев и в служебното държавно управление на Гълъб Донев.

Пеканов продължи:

" Такъв план в българския План за възобновяване и резистентност (който беше направен през 2021 и утвърден през 2022) няма – не съществува. Чувал съм за такива хрумвания от други хора, може и да са положителни, само че постоянно са били единствено теоретични. Няма подобен план, няма такова финансиране. Асен Василев демонстрира една красива визуализация на 30-секундно клипче и дава обещание, че въз основата на това клипче следващата година може да стартира строителството (а очевидно и да привърши малко по-късно, тъй като плановете по ПВУ са до лятото на 2026).

Какъв е смисълът от тази неистина? Какво носи? Колко гласове носи? Как след това да убедим хората, че не всички са маскари? Защото хората, излъгани от тези лъскави клипчета, ще повярват и ще чакат нещо да се направи. Как да ги убедим по-късно, че Европа в действителност прави смислени неща за нас? Е, по-късно несъмнено постоянно може да кажем, че някой различен е отговорен, само че да не се чудим за какво има ниска изборна интензивност, песимизъм, анти-европейски настроения и други ".

Малко по-късно, още веднъж в обществената мрежа, му отговори досегашният финансов министър Асен Василев:

" Учуден съм, че Атанас Пеканов, който два пъти е бил министър, отговарящ за Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ), не си е направил труда да го прочете. Иначе щеше да види, че план за градска железница в Пловдив, която ще се финансира по ПВУ, има ето тук:

ПВУ (финална версия от април 2022 г.):

Проектен фиш 19 (компонент 8, инвестиция1):

" Описание на Проект 1 – Въвеждане на постоянно тактово влаково обслужване (тип S-bahn) в крайградските региони на София, Пловдив и други градове посредством закупуване на едноетажни и двуетажни оперативно съвместими електрически мотрисни влакове с оптималната скорост 160 км/ч, оборудвани с ERTMS

С оглед възстановяване на обслужването с железопътен превоз на най-големите градове на България – измежду които София и Пловдив, се планува организирането на придвижване на регулярни крайградски влакове (тип S-bahn) в крайградските им региони. "

Етап 184 и 186: „ 42 електрически мотрисни влака (ЕМВ) за пътнически услуги в крайградския превоз с оптималната скорост от 160 km/h, оборудвани с бордова инсталация за ERTMS — 7 двуетажни ЕМВ с най-малък потенциал от 300 места за сядане и 35 едноетажни ЕМВ с най-малък потенциал от 200 места за сядане ".
ТЕМА преди 4 часа 2582 преди 7 часа 1291 преди 9 часа 1774
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР