Ясно е, че най-голямата заплаха за стабилността в света е

...
Ясно е, че най-голямата заплаха за стабилността в света е
Коментари Харесай

Израел предупреди за опасността от иранската ядрена програма, одо...

" Ясно е, че най-голямата опасност за стабилността в света е желанието на Иран да се снабди с (атомна) бомба ", сподели Херцог в изявление за немския в. " Билд ", което даде в резиденцията си в Йерусалим. Той прикани " свободния свят " за общи дейности даже " и да се бие, в случай че е нужно ". Израелският президент предизвести, че не би трябвало се води политика на отстъпки към Иран.

Херцог сподели, че страната му работи " отговорно " и че се стреми към " мир и непоклатимост ", без да разяснява петъчната офанзива против военни обекти в Ислямската република, която се приписва на Израел. " Играта на шах в международната политика " постоянно е обвързвана с " отговорно държание и възпиране ", уточни израелският водач. " Това направихме и ние по време на рецесията ", акцентира той.

 

Израелският държавен глава изрази песимизъм по отношение на налагането на още наказания против Иран. " В последна сметка не би трябвало да бъдем глупави или наивни ", сподели Херцог. По думите му Иран работи неуморно против западната цивилизация и се стреми към разширение на въздействието си в района, като в същото време популяризира терори и ненавист по целия свят. " Трябва да сме наясно с това ", сподели израелският президент и добави, че хиляди почтени цивилни в Украйна са били убити с ирански дронове.

 

Херцог прикани всички европейци най-сетне да се разсънят за " действителната заплаха за стабилността в света ", която съставлява " империята на злото ", ръководена от Иран. Тя би трябвало да бъде преборена със съществуващата коалиция на НАТО, добави израелският президент в изявлението си за в. " Билд ".

 

Междувременно, началникът на генералния щаб на израелската войска Херци Халеви е одобрил проектите за продължение на войната в Газа , оповестиха военните през вчерашния ден вечерта, съобщи ДПА.

 

Халеви " позволи по-нататъшните дейности ", съобщи представителят на армията Даниел Хагари. 

 

Израелският ефирен канал " Кан " заяви, че част от проектите включват военна интервенция в южния град Рафах на границата с Египет. Очевидно скоро може да се чака евакуация на цивилното население. 

 

Съюзниците на Израел незабавно предизвестиха да не се подхваща атака в Рафах, защото там са струпани стотици хиляди вътрешно разселени палестинци. Въпреки това Израел счита, че интервенцията в Рафах е нужна, с цел да бъдат унищожени останалите батальони на палестинската ислямистка организация " Хамас " или в противоположен случай може да се чака възобновяването ѝ. 

 

В неделя представителят на израелската войска се обърна непосредствено към заложниците, държани в Газа от " Хамас ". " Ще продължим да се бием, до момента в който не се върнете вкъщи ", сподели той. Роднините на заложниците са в отвратително състояние и ще бъде направено всичко, с цел да бъдат освободени околните им, добави той. 

 

Подкрепяната от Иран ливанска шиитска формация Хизбула съобщи, че в неделя е свалила израелски дрон, който е изпълнявал бойна задача в Южен Ливан , съобщи Ройтерс.

Безпилотният летателен уред, който бе прехванат в региона на град Ал Аишия, " нападна нашия хладнокръвен народ ", се споделя в изказване на групировката. В текста се показва, че става въпрос за многофункционален дрон " Хермес " 450, създаден от израелската оръжейна компания " Елбит системс ".

Израелската войска и " Хизбула " си разменят огън от повече от шест месеца паралелно с войната в Газа, което ускорява опасенията за риск от по-нататъшна ескалация. 

 

По данни на Ройтерс в хода на сраженията са убити минимум 370 ливанци, от които над 240 бойци на " Хизбула " и 68 цивилни. По данни на Тел Авив израелските жертви при конфликтите с ливанската формация са 18, като измежду тях има както военни, по този начин и цивилни. 

 

В телефонен диалог с израелския министър председател Бенямин Нетаняху немският канцлер Олаф Шолц през вчерашния ден още веднъж предизвести да не се позволява ескалация на обстановката в Близкия изток , съобщи ДПА.

 

По време на диалога през вчерашния ден Нетаняху е уведомил Шолц за обстановката в района, заяви представителят на немското държавно управление Щефен Хебещрайт. " Канцлерът акцентира, че задачата в този момент е да се избегне ескалация и районен пожар ", сподели Хебещрайт. 

 

Шолц изясни и решението на държавните глави и министър председателите от Европейския съвет да наложат спомагателни наказания на Иран. 

 

Германският канцлер удостовери, че държавното управление му ще продължи да координира активността си в тясно съдействие с сътрудниците си от Групата на седемте (Г-7) и от Европейския съюз.

 

В отговор на огромното иранско нахлуване на негова територия през предишния уикенд Израел предприе контраофанзива против военни цели в Иран в петък, съгласно известия в медиите. Иран обаче омаловажава офанзивата като знак за допустима деескалация. Израел също не я разяснява. 

 

Мащабната ракетна офанзива на Иран против Израел беше предшествана от ракетно нахлуване против комплекса на иранското посолство в сирийската столица Дамаск, при което бяха убити двама ирански генерали и други чиновници. Това нахлуване беше приписано на Израел, напомня ДПА.

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР