Ясно е, че нашият премиер е лека кавалерия, кой очаквате

...
Ясно е, че нашият премиер е лека кавалерия, кой очаквате
Коментари Харесай

Каракачанов за визитата на Петков в САЩ: Знаят му игрите, затова се държат с него като със слуга

Ясно е, че нашият министър председател е лека конница, кой очаквате да го посрещне в Съединени американски щати – президентът ли?

Как да посрещнат министър-председател, който хваща грип, когато във Вашингтон се закашлят?

Ако за това, че ще предадеш националното си достолепие като народ и като страна, ще получиш по-скъп газ, това е договорка „ кон за кокошка “

- Как си обяснявате визитата на Кирил Петков във Вашингтон? Прави усещане, че като министър председател той е посрещнат на доста ниско равнище.
- Каквото равнището на премиера, на такова равнище го посрещат. Американците си имат лична политика, от време на време тя не ни харесва като в тази ситуация с опитите да ни притискат за Република Северна Македония. Но те си вършат доста добър разбор кого канят и защо го канят. Едва ли е обществена загадка, че нашият министър председател е лека конница, кой очаквате да го одобри – президентът ли? Естествено, че ще го одобри някой чиновник на ниско равнище. Нали помните, че Байдън го загатна в едно свое изявление м.г. През август и с това беше даден стартът на плана „ Продължаваме промяната “. Сега даже не се срещна с него инцидентно даже и в коридора.

- Срещите не се ли провеждат според от ранга на госта?
- Защо да е по този начин. Българският министър-председател сходно на доста други български политици през последните 30 години се държи като прислужник, а не като общественик от суверенна страна. От всичките години, през които се занимавам с политика, съм стигнал до доста явен извод за американците, доказан от моята персонална процедура. Когато с тях се държиш като равносилен, а не се хилиш с приведен гръбнак, те те почитат. Когато можеш да им кажеш „ Не, тук нашият интерес е друг “, те те почитат. Когато видят, че си угодничав, се държат с теб както се държат тираджиите с магистралките на промоция.

И по този начин вършат освен американците.
По времето на социализма, тези, които отстояваха българския интерес пред Москва, може и да не ги обичаха, само че ги уважаваха. Тези които цитираха „ правата линия на партията “ и се кланяха на портрета на Леонид Брежнев, естествено, че не ги уважаваха.

Какво да чакаме от един министър-председател, който няма лично мнение? Който хваща грип, когато във Вашингтон се закашлят, по какъв начин да го посрещат?

- В българската делегация е министърът на защитата Драгомир Заков. Вие също сте бил във Вашингтон като боен министър и тогава сте били подложени на напън по тематиката Македония. Как реагирахте?
- Американците си имат лична политика и те са готови за срещите, които организират. Когато аз бях във Вашингтон, тематиките бяха няколко – за военното съдействие сред България и Съединените щати, допускам тя се разисква и в този момент. Другата тематика беше Македония и тематиката с процесите, които се развиват на Балканите, Близкия изток и в района на Черно море. Но американците знаят кого са поканили и се държат с него съгласно събеседника си.

- Как вие се подготвихте за тези срещи?
- Спомням си, че тогава имахме няколко срещи – в Белия дом със Съвета по сигурността, в Държавния департамент със заместника на Помпео, с военния министър. Аз се бях подготвил, те не чакаха друго от мен, само че желаеха да се убедят персонално. По тематиката Северна Македония бях безапелационен – България не може да прави взаимни отстъпки със своето национално достолепие като страна и не може да прави взаимни отстъпки със своята сигурност в бъдеще. Всичко това бях илюстрирал с американски документи от американски създатели по тематиката Македония. И в Белия дом, и в Държавния департамент сложих на масата тези документи и споделих „ Ето какво са писали американски създатели, американски професори по тематиката Македония в интервала 1853 – 1920 година Ако намерите един документ, в който да попада думата „ македонец “, а не „ българин “, аз ще се извиня обществено и ще стана най-големият покровител Скопие да стартира договаряния за еврочленство още на следващия ден сутринта! “ И когато видят, че си начетен и имаш кардинални позиции, хората те почитат и те изпращат с достолепие, а не през задния вход, като прислужникът, който е получил поръчката и е изпъден да я извършва.

- Очаквате ли това да се повтори – и министър-председателят и военният министър да бъдат подложени на сходен напън?
- За Македония не приказваме за напън, Съединени американски щати си имат политика и я следват. Когато ти можеш аргументирано да защитиш българската позиция – и по тематиката Македония, и по тематиката за сигурността в района и си квалифициран, се представяш обикновено. И когато освен излагаш своите причини, само че представяш и обстоятелства, хората се държат обикновено и те почитат. А когато знаят, че са поканили обслужващия личен състав не е по този начин. С обслужващия личен състав в Щатите се държат не доста симпатично. А нашият министър-председател се държи като обслужващ личен състав, не като министър председател на суверенна страна.

- Много сте сериозен към премиера Петков, никакви достижения ли не виждате от негова страна?
- Той доста добре се възползва от конюнктурата – войната в Украйна, с цел да осъществя със своите съдружници - аз по този начин ги назовавам, не ги назовавам политическа партия, тъй като планът „ Продължаваме промяната “ е един кръг от съдружници и някои техни любовници, нищо повече. Кирил Петков може би ще остане в историята като най-неуспешния и най-смешния министър председател на България през последните 30 години, само че пък най-добре възползващия се от конюнктурата, товарейки българския народ с спомагателни тегоби, най-вероятно, с цел да осъществя персонални ползи. Цялата политика на това държавно управление е такава – и това, което следим по тематиката за природния газ, и по тематиката с продажбата на електрическата енергия - те носят виновността и за убийствената инфлация и скока на цените и не им е отговорен нито Путин, нито арменския поп.

- Дайте образци.
- Не можеш да обясняваш, че поради руснаците спираш доставките на съветски газ, а в това време още на 8 април ти да си договорил с една посредническа компания, чийто чиновник е бил назначеният от теб за шеф на „ Булгаргаз “, авансово съглашение за доставки на газ. С 35% по-скъпи от тези, които получаваш от „ Газпром “. Тук очевидно става дума за една огромна спекулация, не за кардинална евроатлантическа позиция. Защото ти си се клел като министър-председател пред Конституцията на Република България, клел си се в Народното събрание да защитаваш ползите на българския народ. А не да го грабиш. Защото това е чист обир! Такова нещо, каквото вършат тези хора, никой в България не си беше разрешавал да прави. И защото американците им знаят кирливите гащи, с сходни хора, които можеш да контролираш болести беззаконията и далаверите, които правят, се държиш като с обслужващ личен състав. Не като с политици от суверенна страна.

- Далавера ли е вносът на природен газ не от „ Газпром “, откакто от „ Газпром “ ни врътнаха кранчето?
- В половин Европа компаниите доставят съветски газ, само че наш Кирчо е най-големият воин и споделя „ Не “. В Полша, която също отхвърли съветския газ, ще вкарват отново съветски газ, само че от Германия на същите цени, само че нашето държавно управление прави спекулация и подвига съзнателно цените с 35%. На срещата на премиера с представители на бизнеса те му споделиха, че цената на газа става непостижима за тях. Петков отговори – няма проблем, ще ви компенсираме. Аз запитвам с какво? Със заплатата на Кирил Петков и Асен Василев, които бодро ни твърдят, че газ ще има, само че не споделят на каква цена? Или обезщетенията ще бъдат с пари от бюджета, или с пари от заеми? Ако са пари от заеми, ще би трябвало да ги връщаме всички ние. Т.е., с цел да създадат няколко индивида една крупна спекулация, единствено до края на годината България ще би трябвало да заплати в допълнение сред 800 млн. лева и 1 милиарда лева, в случай че цената на газа е с 30% по-висока. Слушам приказките – късат си ризите против руснаците. Асен Василев пък сподели даже, че в случай че руснаците ни атакуван, ще получат заслужен отговор, запитвам – с какво? С това, че не подвигнаха заплатите на българските военнослужещи даже с 1 ст., с това, че стопираха плановете за рационализация на Българската войска и по построяването на инфраструктурата за самолетите Ф-16. С какво ще получат заслужен отговор – може би с прашки и лъкове със стрели? В последната една година в Министерството на защитата всичко е спряло – поправки на бойна техника, рационализация, нова инфраструктура и така нататък

- Как ще ръководи Кирил Петков четири години, като се редят скандал след скандал, при които държавното управление не съумява да отреагира съответно?
- Тези хора нямат никакво желание нито да ръководят четири години, нито да се борят на избори за доверието на жителите. Те са краткотрайно попаднали в политиката, поставени конюнктурно, с цел да изпълнят няколко външно-политически поръчки, една от тях е тематиката Северна Македония. И виждате – Кирил Петков върти – суче, макар Решението на Народното събрание от 2019 година, макар Рамковата позиция на тогавашното държавно управление от октомври 2019 година, макар решението на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Румен Радев от началото на тази година, те се пробват да извършат това национално изменничество. Явно, това е задачката, която са получили. Спомняте ли си причините на премиера Кирчо от първото му посещаване в Скопие – дайте да не гледаме в предишното, да гледаме в бъдещето, да развиваме бизнеса и да имаме изгоди и двете страни. Освен смешната авиолиния София – Скопие, по която се хвърча веднъж с осем пасажера, какви други стопански вероятности вижда министър председателят? Но той приказва за стопанска система, за икономизиране на политиката, за стопански интерес на първо място. Питам къде е икономическият интерес на България в това да накараш жителите й да заплащат с 35% по-скъп газ? И ти да ги компенсираш с пари от заеми, които ще теглиш и които ще връщаме всичките българи? Тези, които си плащаме налозите в България, несъмнено. Защото Кирчо и Кокорчо няма да останат в България и няма да заплащат налози в България най-вероятно.

- Възможна ли е договорка със Съединени американски щати – ние подвигаме ветото над Северна Македония, те ни дават полутечен газ?
- Няма по какъв начин втечненият газ да бъде безвъзмезден. И няма по какъв начин той да потече още на следващия ден. Но да допуснем, че чудото е станало и той потече от на следващия ден. Експертите са безапелационни, че втечненият газ от Съединени американски щати не може да компенсира доставките на тръбен газ от Русия за цяла Европа. И в това, че той няма по какъв начин да е на същите или по-ниски цени, той ще бъде на по-високи цени.
Сделка значи съвместен интерес. Ако предположим, че договорката е пускаме Македония, получаваме полутечен газ, американците печелят, тъй като се осъществя тяхното въжделение Скопие да стартира до края на юни договаряния с Европейски Съюз. Ако получим безвъзмезден полутечен газ, това е изискване за диалози по тематиката. Но в случай че за това, че ще предадеш националното си достолепие като народ и като страна, ще получиш по-скъп газ, това е договорка „ кон за кокошка “. А и когато единствено единият печели, това изобщо не е договорка. А по-късно ще получиш и нова порция искания от Скопие за признание на македонско малцинство.

- Имате ли пояснение за какво в делегацията не е външният министър Теодора Генчовска, а заместничката й Велислава Петрова, микробиолог по специалност?
- Тя външната политика в Министерския съвет се прави от микробиолози, от всякакви членове на НПО-та, които цялостен живот са се финансирали от чужбина и то по планове, които да маргинализират българската история и българския народен интерес. Това е външната политика на настоящия министър-председател. А и както сподели самата Генчовска, в България има две външни политики – едната, която се създава от ведомството, което се занимава с външна политика – МВнР; и другата външна политика е на премиера Кирчо и неговите съветници, които са сложени лица да изпълнят една – две външнополитически поръчки и нищо повече.
Така че, когато става въпрос за външна политика, един микробиолог е „ най-подготвен “.

- Очаквате ли, че до края на май България ще се съобщи пред външния напън да „ пуснем “ Скопие в Европейски Съюз?
- Очаквам към датата 22 май тематиката за смяна на позицията ще бъде импортирана в Народното събрание за разглеждане. Тогава всички би трябвало да сме доста деликатни по какъв начин гласоподават парламентарните групи. Защо го споделям? Защото все още Българска социалистическа партия, „ ИТН “ от ръководещата коалиция са срещу да се прави компромис. От опозицията ГЕРБ и „ Възраждане “ също са срещу. Движение за права и свободи мълчат, само че като виждам интензивността на техния евродепутат Илхан Кючук и като знам какви обещания са поемани пред заместника на незнам чий заместител господин Ескобар (б.р. - Габриел Ескобар, зам.-държавен секретар на Съединени американски щати по европейските въпроси и специфичен представител на Съединени американски щати за Западните Балкани), който вършее по Балканите и Скопие, с цел да ни дава обещание по какъв начин би трябвало да създадем компромис, ми е ясно, че Движение за права и свободи „ ще предадат четата “.

- Важен ли е въпросът тези партии, които декларират, че са срещу, по какъв начин ще гласоподават в Народното събрание?
- Има два разновидността. Да си строят парламентарните групи и да гласоподават като българи и тогава сходно изменничество няма да мине. Но има и различен вид. Някоя от парламентарните групи да се поразсърди и да каже, че напуща залата, с цел да смъкна кворума. Или пък да участват малко от депутатите от дадена парламентарна група, с цел да може сходно решение да мине при по-ниския кворум. И по тази причина би трябвало да внимаваме кой по какъв начин ще гласоподава, а не кой по какъв начин приказва сега.

- Кой може да се „ поразсърди “?
- Има вид, при който или ГЕРБ, или Има Такъв Народ да не са в залата, с цел да се смъкна кворумът и решението да мине. Но това е мое съмнение. Надявам се то да не се случи. По информацията, която имам, министър председателят напъва тъкмо по този вид да се случат нещата. Сигурно имат някакво пресмятане – с гласовете на Политическа партия, Демократична България и Движение за права и свободи смяната в мнението ни да мине.

- Как оценявате думите на шефа на Военноморски сили на НАТО, че алиансът не има намерение да остане дълго отвън Черно море?
- Той алиансът е в Черно море. Три черноморски страни – България, Румъния и Турция са членове на НАТО. Ако той има поради кораби на НАТО, които в допълнение да влязат в района на Черно море и да останат по-дълго, тук се сблъскваме с решенията на конференцията от Монтрьо, която споделя, че кораби на нечерноморски страни могат да останат до 21 дни и да бъдат позволени от Турция да преминат Проливите. Тук има два разновидността – или Турция ще си затвори очите, или ще се денонсира съглашението от Монтрьо. Да се каже – че то към този момент не се признава. Тук въпросът е дали Турция ще признае това денонсиране.

Но видяно официално НАТО е в Черно море. И в случай че алиансът желае да има по-засилено наличие, най-нормално е да укрепи своите черноморски сътрудници като им обезпечи по-добро военноморско въоръжение – кораби и техника. Например, алиансът да подари на България и Румъния кораби, подводници, миночистачи. Но това, което съм следил и като боен министър, и като член на парламентарната комисия по защита – няма безвъзмезден обяд.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР